X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Dodon îi avertizează pe membrii Curții Constituționale (DOC)

2 oct. 2017,, 12:33   Politică
18034 15

Hotărîrile abuzive ale Curții Constituționale pot fi calificate drept uzurpare a puterii de stat, îi avertizează șeful statului pe reprezentanții instituției într-un demers înaintat Curții, comunică NOI.md.

Igor Dodon a ținut să-și expună opinia pe marginea sesizării depuse de Guvernul Filip în urma conflictului dintre Președinție și Executiv privind numirea lui Eugen Sturza în funcția de ministru al apărării.

Demnitarul a atenționat că toate hotărîrile Curții care depășesc cadrul juridic constituțional și spiritul Constituției vor fi revizuite ulterior de alte componențe ale Curții. „Hotărîrile abuzive ale Curții Constituționale pot fi calificate ca uzurpare a puterii de stat, acțiuni ce nu vor fi trecute cu vederea, iar persoanele vinovate vor fi trase la răspundere”, avertizează Dodon în documentul expediat Curții.

Șeful statului a amintit că anterior Curtea s-a expus deja în problema numirii miniștrilor, respectiv, sesizarea depusă de Guvernul Filip urmează a fi respinsă. „În cazul în care Curtea va examina sesizarea în ședință pentru a interpreta repetat art.98, alin.6 din Constituție, acest fapt ar demonstra imperfecțiunea actului de justiție constituțională sau implicarea Curții în exercitarea comenzilor politice”, se mai arată în demersul expediat Curții.

Igor Dodon mai argumentează că, în calitate de șef de stat, nu poate fi obligat să accepte necondiționat propunerea premierului de revocare sau numire în funcție a unui membru al Guvernului. Potrivit lui, președintele are un rol activ în acest caz, similar rolului Parlamentului la momentul învestirii Guvernului.


El a mai declarat că numirea lui Eugen Sturza la Ministerul Apărării ridică anumite probleme de moralitate și integritate. Potrivit lui Dodon, există investigații ce demonstrează că la solicitarea fostului premier Iurie Leancă a fost finanțată activitatea consilierilor lui prin intermediul unor asociații obștești, inclusiv a lui Eugen Sturza, fapt ce demonstrează lipsa integrității acestuia, se mai arată în demers.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?