Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Care companie chineză va repara drumurile în Moldova

2 oct. 2017,, 12:00   Economie
3435 1

Compania chineză China Metallurgical Group Corporation (MCC) va participa la proiectele de reabilitare a drumurilor publice naționale din Moldova.

Acest fapt este prevăzut de Memorandumul de intenții privind realizarea proiectelor de reabilitare a drumurilor, semnat la Chișinău de viceprim-ministrul, ministrul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova, Octavian Calmîc, și vicepreședintele Corporației China Metalurgic Group Gu Yuxiang, relatează NOI.md.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, documentul prevede implementarea proiectelor de reabilitare a drumurilor în patru etape. Pentru prima etapă se propune reabilitarea drumurilor cu o lungime de 181,9 km cu costul total de 159 de milioane de euro. Pentru etapele următoare, porțiunile de drum pentru reabilitare și costurile vor fi stabilite în ședințele de lucru următoare.

Calmîc a menționat că Guvernul Republicii Moldova, prin elaborarea Strategiei de transport și logistică pe anii 2013-2022, care cuprinde un program prioritar de reabilitare a drumurilor publice naționale, își propune dezvoltarea infrastructurii și oferirea condițiilor bune de circulație și siguranță. În acest context, a fost inițiat un parteneriat între Republica Moldova și Republica Populară Chineză, iar ca urmare a selectării riguroase, compania chineză China Metallurgical Group Corporation ar putea implementa proiecte de reabilitare a drumurilor, după efectuarea unui studiu de fezabilitate și prezentarea documentației de proiect.

Vicepreședintele Gu Yuxiang a menționat că compania chineză Metallurgical Corporation, sub patronajul Guvernului chinez, are o experiență internațională care activează în mai bine de 70 de țări cu o echipă de experți și profesioniști de peste 50 de mii de angajați. Venitul anual al companiei constituie 30 de miliarde de dolari SUA. „Este o onoare să lucrăm în parteneriat cu autoritățile din Republica Moldova și vom conlucra sub mottoul nostru – încredere și siguranță”, a specificat vicepreședintele companiei chineze.

Viceministrul Economiei și Infrastructurii Vitalie Iurcu a menționat că Moldova are nevoie de astfel de proiecte în condițiile în care dezvoltarea infrastructurii este o prioritate pentru țara noastră. Și partenerii de dezvoltare – Banca Mondială, BERD, BEI, Comisia Europeană – acordă susținere financiară pentru realizarea prevederilor Strategiei de transport și logistică. Pentru colaborarea cu partea chineză va fi creat un grup de experți din ambele părți, care vor discuta aspectele financiare și modalitățile de implementare a proiectului.

Calmîc a adăugat că Memorandumul prevede că proiectele propuse spre implementare trebuie să dispună de studiile de fezabilitate și de documentația de proiect. „Proiectele care vin să dezvolte infrastructura drumurilor naționale trebuie să aibă ca obiectiv mottoul calitate-preț-timp, iar lucrările de reabilitare a drumurilor trebuie să înceapă nu mai tîrziu de perioada aprilie-mai 2018”, a subliniat vicepremierul.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?