Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Referendum în Catalonia. Poliţia intervine în forţă

1 oct. 2017,, 14:31   Externe
3128 0

Aproximativ cinci milioane şi jumătate de catalani sînt chemaţi duminică la vot, într-un referendum pentru independenţa faţă de Spania organizat de autorităţile regiunii, dar Guvernul de la Madrid consideră iniţiativa neconstituţională, luînd deja măsuri împotriva desfăşurării plebiscitului.

Încă de la primele ore, Poliţia a intervenit în forţă, pentru a împiedica oamenii să voteze. Urne au fost confiscate, iar oamenii au fost bruscaţi de forţele de ordine. În jurul prînzului, Poliţia a folosit şi gloanţe de cauciuc. 38 de persoane au fost rănite în urma confruntărilor, potrivit guvernului separatist catalan.

El Pais notează pe Twitter că premierul regional catalan, Carles Puigdemont, a rezumat referendumul pentru independenţă printr-o frază: "Bastoane contra urne de vot".

Pe reţelele de socializare au devenit virale imaginile în care Poliţia descinde în secţiile de vot, cu forţa.


Gerdard Pique, jucător de Fotbal al FC Barcelona, a postat pe contul său de Twitter o fotografie, după ce şi-a exercitat dreptul la vot.

Guvernul regional catalan confirmă că sînt 38 de răniţi, în urma incidentelor. 35 au răni uşoare, dar trei persoane sînt într-o stare mai proastă.

Primarul Barcelonei, Ada Colau l-a catloga pe premierul Spaniei "laş" şi i-a cerut demisia, întrucît încalcă drepturi fundamentale. Presa spaniolă vorbeşte de 38 de răniţi în urma incidentelor.

Situaţia din Spania devine dramatică. Există şi mai mulţi răniţi, în urma confruntării dintre forţele de ordine şi un grup de cetăţeni, în cartierul Barcelonetta. Oamenii au fost împiedicaţi să intre în secţia de vot din incinta Şcolii Mediterania, anunţă agenţia EFE.

Poliţia a confirmat că a folosit gloanţe de cauciuc pe o stradă din Barcelona, notează El Pais.

În Madrid, în Piaţa Mayor, a avut loc o altercaţie între cei care susţin unitatea Spaniei, şi un bărbat care a cerut dreptul la libertate de expresie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?