X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Candu speră la reluarea cît mai grabnică a negocierilor privind Transnistria

30 sep. 2017,, 12:30   Politică
5249 4

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, şi-a exprimat speranţa pînă la sfîrşitul anului trecut vor fi reluate negocierile în formatul "5+2" pentru reglementarea transnistreană.

Potrivit agenţiei infotag.md, despre aceasta el a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, după şedinţa Platformei parlamentare de consultare şi control parlamentar pentru realizarea politicii de reintegrare.

"Tindem spre reluarea negocierilor, discutarea problemelor stringente, pentru ca până la sfîrşitul anului să obţinem nişte rezultate. La şedinţa am discutat şi despre necesitatea de a înainta în Parlamentul propuneri în vederea soluţionării problemelor cu care se confruntă locuitorii din Zona de Securitate de pe malul stîng şi drept al Nistrului. Acestea pot fi probleme de ordin social şi economic, simplificarea procedurii de confirmare a cetăţeniei moldoveneşti pentru locuitorii Transnistriei", a spus Candu.

El a menţionat că a fost discutată şi situaţia economică din Transnistria."Este o situaţie foarte dificilă. Dar aceasta se poate agrava şi mai mult dacă nu va fi găsită o soluţie privind participarea Transnistriei în zona de liber schimb cu Uniunea Europeană. Pentru Transnistria, regimul comercial preferenţial în UE a fost prelungit până la 1 ianuarie 2018. Deja 65% din exporturile transnistrene merg în UE (conform statisticilor transnistrene, o treime din această sumă se referă la furnizarea de energie electrică în Moldova – red.). Dacă nu reuşim să găsim o soluţie la această problemă cu Uniunea Europeană, situaţia economică din stânga Nistrului poate să se înrăutăţească şi mai mult", a spus Candu.


Potrivit lui, Parlamentul şi Guvernul intenţionează să examineze problema privind crearea unui fond special destinat reintegrării ţării.

"Ar trebui creat un astfel de fond. Deja există ţări şi organizaţii care ar dori să contribuie cu mijloacele lor la reintegrarea Moldovei. Acest fond poate atrage fonduri europene care vizează dezvoltarea infrastructurii, repararea drumurilor, construirea de poduri. Toate acestea pot oferi ajutor real oamenilor din regiune", a spus Candu.

După cum a informat anterior infotag.md, negocierile în formatul "5+2" nu au mai avut loc de trei ani. În perioada 2012-2013, rundele de negocieri aveau loc o dată la două luni. Negocierile au fost blocate în primăvara anului 2014.

După vizita la Chişinău şi Tiraspol, la începutul lunii septembrie, reprezentantul special al preşedinţiei Austriei la OSCE, Wolf Dietrich Heim, a spus că, în cadrul procesului de negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean este posibil un progresul. El a cerut părţilor "să dea dovadă de voinţă politică, pentru ca în cadrul negocierilor să înceapă rezolvarea problemelor, deoarece nu este niciun sens de a desfăşura negocieri de dragul negocierilor".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?