X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Virusul Zika a cauzat mutații la copiii persoanelor recuperate

30 sep. 2017,, 04:30   Ştiinţă şi IT
3298 0

O mutație genetică, produsă cel mai probabil în 2013, este cauza malformațiilor congenitale produse de virusul Zika, transmis în principal prin înțepătura de țînțar și considerat, pentru mult timp, inofensiv, au arătat jcercetătorii, potrivit AFP.

Un studiu publicat de revista americană ''Science'' explică, pentru prima dată, cum Zika a devenit o amenințare pentru sănătatea publică la nivel mondial.

La originea gravelor malformații congenitale ar fi o mutație, survenită probabil în 2013, într-una dintre proteinele virusului, denumită pRM, potrivit cercetării.

Această schimbare a făcut ca virusul să aibă un potențial mai mare de a omorî celulele cerebrale în dezvoltare la șoareci sau la om, au arătat experimentele.


Mutația, denumită S139N, face parte din ''numeroasele transformări'' prin care a trecut genomul virusului între 2010 și 2016, potrivit studiului.

Identificat pentru prima dată în 1947, în Uganda, la o maimuță, Zika se află la originea mai multor boli infecțioase care afectează populația din mai multe țări africane și asiatice începând din anii 1970.

Primele epidemii au fost înregistrate în 2007, în Micronezia, apoi în 2013-2014, în Polinezia Franceză. În 2015, tulpini localizate în țările asiatice s-au manifestat în Brazilia și în mai multe țări de pe continentul american.

În prezent, virusul a afectat 84 de țări. Se transmite prin înțepături de țânțari sau prin raporturi sexuale și este periculos în special în cazul femeilor însărcinate.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a retras în noiembrie 2016 alerta pentru virusul Zika, responsabil pentru grave anomalii cerebrale la nou-născuți.

Mai multe zeci de vaccinuri sunt în prezent în faza de test, dar niciunul nu va fi disponibil înainte de 2020, potrivit OMS.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?