Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Autoritățile prognozează agravarea situației economice în Transnistria

29 sep. 2017,, 16:40   Politică
3315 5

De la 1 ianuarie 2018, situația economică în regiunea transnistreană s-ar putea înrăutăți considerabil, prognozează autoritățile de la Chișinău, citate de NOI.md.

Și asta din cauză că, începînd cu această dată, nu va mai fi aplicat Acordul de liber schimb cu producătorii din regiune. Problema a fost discutată astăzi la ședința platformei parlamentare pentru realizarea politicii de reintegrare a Republicii Moldova

„La începutul anului viitor expiră perioada de aplicare a Acordului de liber schimb pentru producătorii din regiune care exportă în UE. Peste 65 la sută din exporturi sînt îndreptate spre UE. Dacă nu se va mai aplica Acordul de liber schimb, atunci exporturile vor stagna, se va agrava considerabil starea economică. Subiectul îl vom discuta și cu noul ambasador”, a spus astăzi Andrian Candu.

„O altă problemă abordată ține de apostilarea diplomelor de studii din regiunea transnistreană. Autoritățile spun că au găsit o soluție în acest sens. Propunerea este ca diploma să fie neutră, niciun fel de simbolică, doar denumirea universității. Astfel vom da posibilitatea tinerilor să se integreze și ei într-un sistem civilizat de educație, dar, cu siguranță, nu vom accepta simbolica transnistreană. Există semnale că partea transnistreană va accepta propunerea noastră”, a adăugat Candu.

Spicherul a mai vorbit despre importanța reluării negocierilor în formatul 5+2 pînă la sfîrșitul acestui an.


La ședința de astăzi a participat și consilierul președintelui Republicii Moldova Vasile Șova, membru al platformei pentru discuții, instituite la începutul anului, pentru elaborarea unei poziții comune a Chișinăului în problema transnistreană.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?