X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Expert, despre interesele investitorilor strategici în Moldova

29 sep. 2017,, 17:20   Economie
2100 0

Investitorii strategici sînt interesaţi nu doar de băncile din Moldova, care se reformează cu succes cu sprijinul FMI, dar şi de economia ţării, a declarat expertul Centrului Analitic Independent "Expert-Grup" Eugen Ghileţchi.


Vineri, la prezentarea unui nou raport de monitorizare financiară a reformelor desfăşurate în sistemul bancar al RM, el a spus că reforma, deocamdată, nu a permis atragerea investiţiilor strategice în acest domeniu.

"Avem reforma băncilor, însă investitori nu vin. De ce?", s-a întrebat expertul.

Răspunzînd la această întrebare, el a spus că, pentru potenţialii investitori, o mare importanţă o are şi economia Moldovei, sector real al ei pe care îl finanţează băncile.

"În Moldova, 25% din capitalul băncilor aparţine instituţiilor financiare străine, iar restul este reprezentat de capitalul intern. În Europa, dacă nu vorbim de ţări mici ca, de exemplu, Kosovo sau Muntenegru, Moldova ocupă locul 39 din 49 de ţări", a spus Ghileţchi.

Expertul a atras atenţia asupra indicelui creditelor în PIB-ului ţării, care este de 27%, în timp ce în Uniunea Europeană această cifră ajunge la 78%.

Potrivit lui Ghileţchi, lichiditatea înaltă în sistemul bancar indică faptul că înşişi agenţii economici nu se grăbesc să împrumute, deoarece se tem de anumite riscuri cu care se pot confrunta în afaceri.

În raportul de monitorizare financiară se menţionează că, în pofida scăderii volumului de creditare, băncile moldoveneşti înregistrează profituri. Indicatorii ei pentru ultimii ani au crescut de la 600 mil. lei la 1,3 mld. lei.

În opinia experţilor, indicatorii atractivi de profit sînt atinşi cu ajutorul instrumentelor financiare susţinute de stat, reprezentat de Ministerul Finanţelor şi BNM, în timp ce băncile obţin venituri din valori mobiliare de stat şi certificatele BNM, precum şi din resursele pe care acestea sînt nevoite să le scoată din rezervarea obligatorie.

"Expert-Grup" are mai multe recomandări pentru reformarea sistemului bancar şi sectorului financiar: adoptarea în a doua lectură a Legii privind activitatea bancară, adoptarea Legii privind prevenirea spălării de bani şi finanţării terorismului, orientarea sectorului bancar de la obţinerea veniturilor fixe spre veniturile din finanţarea sectorului real al economiei, reforma sectorului financiar nebancar, adoptarea unui document strategic privind dezvoltarea pieţei financiare pe termen lung, respectarea angajamentelor RM asumate la semnarea Acordului de asociere cu UE, precum şi a condiţiilor Memorandumului cu FMI.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?