Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

O fetiță de trei ani, desemnată "zeiță vie"

29 sep. 2017,, 22:00   Externe
2870 0

Preoții hinduși, respectînd o tradiție multiseculară, au desemnat o fetiță în vîrstă de trei ani drept noua "zeiță vie" din Kathmandu, pe care au condus-o apoi într-un palat în care ea va rămîne pînă la pubertate, informează AFP.

Purtînd o rochie roșie, noua "Kumari" — considerată încarnarea zeiței hinduse Taleju — a fost luată din casa familiei sale și plimbată într-o procesiune pînă în piața Durbar, o piață istorică din Kathmandu, capitala Nepalului în care mai pot fi încă văzute urmele seismului devastator din 2015.

Trishna Shakya a fost purtată în brațe de tatăl ei pînă la reședința unde va rămîne închisă pînă cînd va avea primul ei ciclu menstrual. Ea nu va putea să iasă decît de câteva ori pe an cu ocazia unor sărbători religioase — și va fi întotdeauna purtată în brațe sau într-o litieră, întrucît picioarele ei nu trebuie să atingă solul, care este considerat impur.

"Sentimentele mele sunt împărțite. Fiica mea a devenit noua Kumari și acesta este un lucru bun. Însă există și tristețe, pentru că știu că ea va fi separată de noi", a declarat tatăl ei, Bijaya Ratna Shakya, pentru AFP.


Această tradiție multiseculară, ce combină elemente hinduse și budiste, era strîns asociată cu regalitatea, forma de guvernământ care a existat mult timp în Nepal. În pofida abolirii monarhiei în 2008, cultul zeițelor Kumari (cuvânt provenind din sanscrită și care înseamnă "prințesă") a continuat să fie practicat.

Apărătorii drepturilor copiilor sunt foarte critici față de acest obicei, care le privează, potrivit lor, pe "zeițele vii" de copilărie, forțându-le să trăiască izolate de societate.

În 2008, Curtea Supremă din Nepal a decretat că aceste fete trebuie să primească o educație, care este oferită începînd din acel an în interiorul palatului. Fostele Kumari au prezentat dificultăți în ceea ce privește readaptarea la viața în societate societate după "domnia" lor.

Kumari, fete prepubere din comunitatea Newar, trebuie să îndeplinească anumite criterii stricte, în special fizice: să aibă un corp fără imperfecțiuni, "un piept de leu" și "coapse de căprioară".

Chiar dacă o fată îndeplinește toate exigențele fizice, ea trebuie, de asemenea, să își dovedească curajul evitînd să plîngă în fața unei ceremonii de sacrificare a unui bivol.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?