Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

China ia o măsură fără precedent împotriva Coreei de Nord

29 sep. 2017,, 14:40   Externe
3039 0

China ia o măsură drastică împotriva Coreei de Nord, după ce regimul de la Phenian a nesocotit mai multe dintre cerințele Beijingului și pare să fi pornit pe cont propriu un conflict tot mai aprig cu SUA, Coreea de Sud și Japonia.

China le-a cerut companiilor nord-coreene care operează pe teritoriul său să se închidă, relatează BBC News. Ministrul chinez al comerțului a declarat, într-un comunicat de presă, că afacerile nord-coreene, antreprenorii și francizele nord-coreene care operează pe teritoriul Chinei au la dispoziție 120 de zile să se închidă.

China nu le-a cerut însă și companiilor chineze de pe teritoriul Coreei de Nord să înceteze activitatea. Ministrul a declarat că unele proiecte pot face excepție de la această regulă, în special „organizațiile non-profit și proiectele de infrastructură”.

Interdicția pe care China o pune pe afacerile nord-coreene va lovi puternic într-o arteră vitală a economiei „Regatului Hermit”, avînd în vedere că 80-90% dintre exporturile nord-coreene ajung în China.


„Nu este nimic surprinzător sau extraordinar în decizia ministrului, care se aliniază perfect sancțiunilor impuse de Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite”, a declarat pentru Financial Times Zhao Tong, un expert de la Carnegie Tsinghua Centre.

„Cu toate acestea, impactul va fi unul major”, a adăugat el, observînd că multe afaceri nord-coreene, companii de schimb și chiar restaurante care operează în China joacă un rol-cheie în economia Coreei de Nord.

Măsurile luate de Beijing vor înrăutăți relațiile dintre Coreea de Nord și China, care a aplicat pînă acum doar sancțiuni blînde dictaturii conduse de Kim Jong-un. Reticența Chinei în a pedepsi Coreea de Nord a venit și din teama că sacțiunile ar putea crea o criză umanitară la granițele Chinei și haos, în cazul în care regimul lui Kim Jong-un ar fi răsturnat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?