Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

De unde au luat bani și pentru ce i-au cheltuit partidele în anul curent

28 sep. 2017,, 16:30   Politică
9621 0

Donațiile au constituit principala sursă de finanțare a partidelor politice pentru anul curent, acestea însumînd circa 30 de milioane de lei, informează NOI.md.

Datele se regăsesc într-un raport de monitorizare a finanțări partidelor, în prima jumătate a anului 2017, elaborat de Asociația ”Promo-LEX”. După donații, următoarele surse de finanțare sînt veniturile obținute din administrarea proprietății - în sumă de circa 26 de milioane de lei, urmate de subvențiile de la bugetul de stat - în cuantum de 19 milioane şi cotizațiile de membru - în sumă de 4 milioane lei.

Potrivit Promo-LEX, PCRM, PAS și PDM sînt cele 3 formațiuni politice care au avut venituri obținute din activități economice, însă venitul cel mai mare – de 26 de milioane de lei l-a înregistrat PCRM din vînzarea activelor.

Cele mai mari venituri în semestrul I le-a avut PDM – 35 de milioane de lei, ceea ce constituie 76% din veniturile sale acumulate pentru întregul an 2016. PLDM – 4,5 milioane, PSRM a avut venituri de circa 4,3 milioane, PCRM – 2,9 milioane. „Partidul Nostru” – 2,3 milioane, PL – 2,2 milioane. Platforma „DA” a raport venituri de aproape 300 de mii de lei, PAS - de circa 200 de mii de lei.

Potrivit expertei „Promo-LEX” Cornelia Călin, tradițional, cheltuielile pentru presă și materiale promoționale au înregistrat cea mai mare pondere – 74% din totalul cheltuielilor; cele pentru sedii şi întreținerea lor au avut o pondere de 9%; cheltuielile de personal – 7%, urmate de cheltuielile pentru întruniri și manifestații publice –5%. Cîte 1% au constituit cheltuielile pentru deplasări interne și externe, cheltuieli pentru telecomunicații, plata cotizației de membru în organizațiile internaționale, cheltuielile pentru comision bancar/birotică și alte cheltuieli.


Experți Asociației au mai constatat că 12 partide politice nu și-au raportat integrat cheltuielile suportate. Printre acestea se regăsesc: PL, PCRM, platforma “Demnitate și Adevăr”; PD, PAS, PLDM, „Partidul Nostru”, PSRM, PPEM.

Experții Promo-LEX concluzionează că raportarea financiară rămîne a fi încă imperfectă. Totodată, modelul de raport financiar propus de CEC nu oferă accesul deplin la informațiile financiare ale formațiunilor politice. Lipsa unor categorii de cheltuieli pentru „consultanță politică”, „recompense pentru voluntari și agitatori”, dar și lipsa în rapoarte a unor subcategorii le permit subiecților raportării să generalizeze datele, minimizînd transparența cheltuielilor pe categoriile menționate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?