X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Expert despre obiectivul comun al Moldovei și Ucrainei

28 sep. 2017,, 11:10   Politică
1782 0

Moldova şi Ucraina urmăresc acelaşi scop: aprofundarea integrării cu piaţa europeană, consideră expertul Centrului "Eхpert-Grup" Dionis Cenuşă.


Miercuri, la masa rotundă "Moldova-Ucraina: cooperare, concurenţă, interdependenţă", el a spus că economiile celor două ţări "au de cîştigat semnificativ datorită cooperării, în primul rînd, în domeniul infrastructurii rutiere şi energeticii, deoarece acest lucru sporeşte esenţial accesul la fondurile financiare europene, care sunt atît de necesare".

Directorul Centrului pentru Studii Strategice şi Reforme (CISR), expertul economic Galina Şelari, a menţionat că "Ucraina şi Moldova au pierdut pieţele din est, iar acest fapt dezavantajează economia Republicii Moldova, deoarece mărfurile ucrainene, exportate în mod tradiţional în Rusia, acum ajung pe piaţa moldovenească. Iar producătorii moldoveni nu pot concura la egalitate cu cei ucraineni, avînd în vedere volumul mult mai mic de producţie".

Potrivit ei, "această situaţie face ţările mai degrabă rivale decît partenere, iar pentru dezvoltarea cooperării economice, această problemă trebuie rezolvată în primul rînd".

Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Inga Podoroghin, a menţionat că "Ucraina şi Moldova urmăresc un obiectiv comun în domeniul protecţiei mediului, în special a bazinul rîului Nistru. Cu regret, cooperarea în acest domeniu se desfăşoară cu succes diferit – de la dezvoltarea dialogului pînă la stagnare absolută".

Expertul în domeniul mediului, preşedintele Asociaţiei Internaţionale Ecologice a Păstrătorilor Rîului "ECO-Tiras", Ilia Trombiţchi, a remarcat faptul că "în cooperarea între cele două ţări în domeniul protecţiei mediului se realizează cel mai des prin intermediul societăţii civile, dar nu prin instituţiile de stat".

Potrivit lui, "construirea a şase centrale hidroelectrice noi pe cursul superior al Nistrului, planificată de autorităţile ucrainene chiar şi împotriva propriei legislaţii, va duce la distrugerea ecosistemului rîului. Problemele ecologice din ambele ţări, din nefericire, sînt rezolvate doar pentru a satisface politica, iar această evoluţie a evenimentelor va duce mai devreme sau mai tîrziu la moartea Nistrului".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?