X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Hidrocentrala din Brînzenii Noi a fost reconstruită ilegal

27 sep. 2017,, 16:00   Societate
4621 1

Antreprenorul care a reconstruit Hidrocentrala din satul Brînzenii Noi, raionul Telenești, a efectuat lucrările de în lipsa unui studiu de fezabilitate și a unui certificat de mediu, notează NOI.md.

La această concluzie au ajuns deputații din Comisia de Mediu și Dezvoltare Regională, care au desfășurat audieri pe marginea acestui subiect. Prin urmare lucrările de reconstrucție au fost efectuate ilegal.

"Dînșii efectuează lucrări de reconstrucție fără să dispună de acte permisive eliberate de autoritățile de mediu. Ca rezultat al procesului de control, s-a întocmit un act și a fost prescrise indicații, printre care și sistare a activității de reconstrucție pînă la obținerea tuturor actelor permisive", a declarat şeful adjunct al Inspectoratului Ecologic de Stat, Vadin Stîngaci.

Antreprenorul a început reabilitarea hidrocentralei în baza unei autorizații eliberate de primărie, deşi, pentru a începe lucrările, era nevoie de un studiu de fezabilitate și de un certificat de mediu.

"Construcția stă la balanța primăriei sau a administrației publice locale din satul Brînzeni și a fost dată în gestiune în 2015. Ei la noi nu s-au adresat după autorizări", a menționat viceministrul Mediului, Ion Apostol.


În aceste condiţii, omul de afaceri ar fi adus mai multe prejudicii.

"Ca să închidă cursul rîului Răut au luat piatră de alături, la fel, neautorizat. Fără nicio permisiune. Toate materialele de construcție utilizate pentru îndiguirea rîului Răut nu sînt autorizate", a zis preşedintele Mişcării Ecologiste, Alecu Reniță.

Antreprenorulse opune deciziei ecologiştilor de sistare a lucrărilor și a mers în judecată. Prima ședință în acest dosar urmează să aibă loc în luna octombrie.

Discuţiile legate de acest subiect vor continua săptămîna viitoare, cînd deputaţii Comisiei parlamentare de Mediu şi Dezvoltare Regională vor merge în inspecţie la Brînzenii Noi.

"Vom merge la autoritatea care a dat-o în arendă să vedem certificatul de urbanism cine l-a eliberat de la primărie, autorizația eliberată de primărie", a spus preşedintele Comisiei Mediu şi Dezvoltare Regională, Radu Mudreac.

Agentul economic care a reconstruit hidrocentrala nu a răspuns la telefon pentru comentarii. Anterior, el a declarat, însă, că ar avea toate actele necesare pentru desfăşurarea lucrărilor. Procuratura Generală a deschis un dosar penal în acest caz.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?