X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Merele roșii, tot mai solicitate pe piețele internaționale

26 sep. 2017,, 17:22   Economie
4631 0

„Merele de culoare roșie sînt tot mai solicitate de consumatori de pe piețele internaționale”. Declarația a fost făcută de Iurie Fala, directorul executiv al Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct, citat de NOI.md.

Potrivit lui, producătorii agricoli trebuie să se adapteze rapid la cererea pieței și să-i ofere consumatorului internațional ceea ce își dorește.

În prezent, în Republica Moldova sînt cultivate peste 77 de soiuri de mere, din care mai mult de jumătate sînt de culoare roșie.

„Această tendință este evidentă în ultimii doi ani, iar producătorii moldoveni, ca să fie competitivi pe piața internațională, trebuie să întreprindă acțiuni de înnoire a livezilor sau de înroșire forțată a merelor”, precizează reprezentantul Moldova Fruct.

Eugeniu Gudumac, specialist în tehnologii de producere în cadrul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova, afirmă că în prezent proiectul USAID organizează mai multe instruiri pentru producătorii de mere pentru a le explica tehnologiile de înroșire naturală a merelor utilizate în Uniunea Europeană.


O practică foarte eficientă de sporire a intensității culorii merelor roșii este utilizarea peliculei reflectorizante care se instalează în livadă cu 3-4 săptămîni înainte de maturarea fructelor. Această practică este utilizată pe larg în țările europene pentru înroșirea merelor de tip Gala, Jonagold, Fuji sau PincLady.

Ion Tulei, producător de fructe din raionul Ștefan Vodă, a confirmat preferințele consumatorilor de mere pentru soiurile de culoare roșie și a afirmat că gospodăria agricolă pe care o reprezintă a adoptat plantarea livezilor superintensive de mere, care permit intrarea timpurile pe rod a pomilor și recoltarea a circa 30 de tone de mere per hectar și livrarea merelor solicitate pe piața în timp scurt.

Actualmente, în Republica Moldova există circa 56 mii ha de terenuri plantate cu livezi de mere. Recolta globală de mere în Republica Moldova, în 2017, se așteaptă a fi la nivelul de 430 de mii de tone sau cu cca 2,6% mai mare comparativ cu cea din 2016.

Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe din Republica Moldova este o organizaţie necomercială, nonguvernamentală şi apolitică, ai cărei membri sînt peste 170 de producători de fructe de pe întreg teritoriul ţării.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?