X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Expert: Umflarea aparatului APC duce la pierderi anuale mari

26 sep. 2017,, 15:10   Societate
1700 0

Excesul de funcţionari duce la pierderi anuale pentru buget în sumă de 1,4 miliarde de lei, susţine expertul economic de la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) "Viitorul", Veaceslav Ioniţă.


În studiul său el a menţionat că "reforma administrativ-teritorială din 2003 a dus la creşterea numărului de funcţionari cu 11,7 mii. Adică, dacă anterior la 1000 de locuitori reveneau 7,9 funcţionari, acum aceştia sînt de două ori mai mulţi – 16,1 funcţionari".

Expertul susţine că, avînd în vedere că întreţinerea unui funcţionar costă bugetul de stat 120 de mii de lei anual, pierderile financiare din 2003 constituie circa 20 de miliarde de lei şi acestea continuă să crească cu 4 milioane de lei zilnic.

„Mai mult chiar, în urma acestei antireforme au avut de suferit autorităţile publice locale: dacă numărul primăriilor a crescut cu aproximativ 40%, de la 647 la 898, Numărul mediu de funcţionari în primării s-a redus cu 25%, de la 11,4 persoane în anul 2003 la 9,2 în prezent. Drept consecinţă, statele de personal în primării sînt incomplete, numărul de angajaţi nu permit autorităţilor locale să-şi realizeze pe deplin competenţele", afirmă Ioniţă.

Potrivit lui, toate aceste majorări au avut loc pe fundalul crizei demografice şi economice, cînd numărul populaţiei a scăzut la un nivel fără precedent în istoria ţării.

„Sarcina primordială a Guvernului este să-şi optimizeze la maximum structurile din teritoriu. Este necesar de redus numărul de funcţionari cel puţin cu 40%. Apoi este necesar, împreună cu autorităţile publice locale, de purces la reforma sistemului de organizare a autorităţilor locale, avînd drept scop creşterea capacităţii de funcţionare a primăriilor şi asigurarea funcţionalităţii lor în conformitate cu competenţele deţinute şi necesităţile actuale ale societăţii", susţine expertul.

În urma reformei din februarie 2003, a fost modificată împărţirea administrativ-teritorială a republicii: în loc de 10 judeţe, au fost create 32 de raioane, ceea ce a dus la creşterea substanţială a numărului de funcţionari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?