Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Sportivii americani se coalizează împotriva lui Trump

25 sep. 2017,, 22:30   Externe
2230 0

Jucători de baseball, baschet și fotbal american au făcut front comun.

Președintele american Donald Trump se confruntă cu o coalizare a sportivilor americani împotriva sa, după ce el a declarat că Liga Națională de Fotbal (NFL) ar trebui să-i concedieze pe sportivii care protestează în timp ce se cîntă imnul SUA, scrie BBC News.

Vineri seara, Trump le-a cerut fanilor să boicoteze competițiile sportive pentru a determina realizarea unor schimbări. ca o modalitate de a face schimbarea „să aibă loc rapid”. În timpul unui miting, președintele SUA a spus că jucători NFL care au protestat în timpul intonării imnului național ar trebui concediați de echipa lor.

El a făcut astfel referire la o serie de proteste controversate începute anul trecut de jucătorul Colin Kaepernick, care s-a așezat în genunchi în timpul imnului pentru a evidenția felul în care sunt tratați americanii de culoare.


„Nu v-ar plăcea să vedeți că unul dintre acești proprietari din NFL, cînd cineva dă dovadă de lipsă de respect față de steagul nostru, spune: ‘Scoateți acel fiu de cățea de pe tren chiar acum…Este concediat’. Declarația președintelui a provocat un rând de aplauze în rândul mulțimii adunate să-l asculte, dar nu a fost la fel de bine primit de alți sportivi.

Kaepernick care a făcut parte din echipa San Francisco care a câștigat Super Bowl în 2013, dar statutul său în echipă a scăzut în ultimii ani și nimeni nu este interesat de un transfer al său, iar susținătorii săi spun că acest lucru se datorează acțiunilor sale politice.

Șeful NFL a caracterizat declarațiile lui Trump drept ”divizate” și spune că ”arată o nefericită lipsă de respect”.

Cu toate acestea, președintele Trump și-a dublat comentariile într-un tweet.

Asociația Jucătorilor din NFL a declarat că președintele a dedepășit limita spunând efectiv jucătorilor ”să tacă și să joace” și că declarațiile președintelui Trump au fost „o palmă în fața eroilor drepturile civile din trecut și din prezent“.

Primii sportivi care au luat atitudine

Sâmbătă seara, a doua zi după izbucnirea scandalului, jucătorul de baseball Bruce Maxwell, de la Oakland Athletics’ a devenit primul jucător din liga principală de Baseball care a îngenuncheat în semn de protest în timpul imnului național, imitând gestul de protest inițiat de Colin Kaepernick. El a spus mai tîrziu că a ”îngenuncheat pentru oamenii care nu au un cuvînt de spus”.

Presa americană a scris că Maxwel este fiul unui fost soldat american și că s-a născut într-o bază militară.

Mai târziu, Teresa, mama lui Kaepernick, s-a alăturat și ea celor revoltați și referindu-se la faptul că Trump l-a numit pe băiatul ei ”fiu de cățea”, ea a răspuns pe Twitter scris ”Bănuiesc că asta mă face să fiu o cățea mîndră”

Tot sâmbătă, un jucător al echipei de baschet Sâmbătă, Golden State Warriors, Stephen Curry a declarat că nu dorește să participe la o întâlnire a echipei sale cu președintele la Casa Albă, iar Trump a decis să retragă invitația întregii echipe. Curry, care a fost cel mai bun marcator din NBA în 2015, a spus că dorește să demonstreze că el și ceilalți jucători din echipă ”nu acceptă lucrurile pe care le-a spus și pe care nu le-a spus președintele la momentul potrivit”.

În replică, Trump a spus că ”O vizită la Casa Albă este o mare onoare pentru o echipă de campioni. Stephen Curry ezită, deci invitația a fost retrasă”.

O reacție a venit apoi din partea triplului campion NBA LeBron James, unul dintre cele mai mari nume din istoria acestui sport, care a spus că ”Vizita la Casa Albă a fost o onoare, pînă cînd ai ajuns tu acolo”. Și celebrul Kobe Bryant a reacționat pe Twitter vorbind despre faptul că simplul nume al lui Trump crează disensiuni și ură.

Între timp, The Golden State Warriors au transmis că au înțeles că nu mai sunt invitați la Casa Albă, dar spun că vor merge în vizită la Washingtomn DC pe cont propriu pentru a sărbători egalitatea, diversitatea și includerea. Șeful NBA, Adam Silver, a declarat că a fost dezamăgit de faptul că echipa nu va merge în vizită la Casa Albă, dar spune că este mândru de faptul că jucătorii au spus ceea ce gîndesc.

Sparat de scandalul iscat de retragerea invitației echipei The Golden State Warriors, North Carolina Tar Heels, cîștigătorii din 2017 al campionatului de baschet al colegiilor au anunțat că nu vor da nici ei curs invitației lui trump de a sărbători victoria la Casa Albă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?