Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cum şcolile din Marea Britanie se bagă în buzunarul părinţilor

23 sep. 2017,, 21:00   Externe
4000 1

De la patru din fiecare zece părinţi chestionaţi din Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord şcolile solicită sistematic bani pentru finanţarea propriului buget.

Instituţiile de învăţămînt deseori îi impun pe părinţii elevilor să doneze bani în fondul şcolii la începutul fiecărui an de învăţămînt, afirmă în cadrul Asociaţiei părinţilor şi învăţătorilor din Marea Britanie (API MB).

Sondajul, la care au participat 1507 părinţi, a depistat că o treime din ei au fost supuşi estorcării de bani din partea şcolilor.

Departamentul educaţiei însă afirmă că nimeni dintre părinţi n-a fost obligat să plătească.

În caddrul departamentului au mai adăugat că şcolile nu au dreptul să ia bani pentru materialele didactice sau lecţiile din cadrul orelor programului şcolar.


Ele însă se pot adresa părinţilor cu rugămintea de a face donaţii benevole şi în acest caz poate fi vorba atît de cotizaţii unice, cît şi de plăţi sistematice.

De asemenea, părinţii pot fi rugaţi să plătească lecţiile suplimentare sau călătoriile şcolare.

Sondajul API MB indică, de asemenea, că trei sferturi din părinţi consideră că costul studiilor în şcolile de stat creşte.

Tendință de creștere?

Aceasta se referă la peste o jumătate din şcoli, se menţionează în rezultatele studiului.

Părinţii donează în mod tradiţional bani şcolilor sau participă la activitate de voluntariat: îşi cheltuie timpul şi energia întru binele instituţiilor, unde învaţă copiii lor.

Anul curent însă multe şcoli s-au confruntat cu problemele finanţării şi au apelat la părinţii elevilor, solicitînd să plătească „găurile negre” din bugetele lor – anumite articole de cheltuieli.

Şefa API MB Michelle Doyle Wildman spune că ajutorul părinţilor permite de a oferi copiilor o instruire mai bună.

„Părinţii comunică că ei sînt constrînşi să plătească pentru cele mai de bază lucruri, pe care se aşteptau să le primească de la stat”, a adăugat ea.

„Dacă aceasta este o tendinţă în creştere, atunci este important, ca şcolile să activeze în parteneriat cu părinţii pentru soluţionarea problemelor lor concrete”, a spus Wildman.

„Situație disperată”

Reprezentanta Departamentului Educaţiei declară că nimeni dintre părinţi nu a fost obligat să facă donaţii pentru instruirea propriului copil şi insistă că în regulile referitoare la donaţiile benevole nu s-au introdus nici un fel de modificări.

Joe Jyrki, care desfăşoară campania pentru majorarea finanţării şcolilor, spune că instituţiile de învăţămînt nu pot fi finanţate din contul colectării donaţiilor.

„Noi nu criticăm şcolile, care sînt constrînse să facă aceasta – ele sînt în situaţie disperată”, explică Jyrki.

„Noi îndemnăm ministrul Finanţelor să utilizeze bugetul de toamnă pentru a acorda asistenţă şcolilor noastre, care au rămas singure în faţa crizei financiare”, a spus ea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?