X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Nivelul apei în Răut a scăzut considerabil. Ce spun specialiștii

22 sep. 2017,, 18:20   Societate
3131 1

Scăderea apei în Răut nu a fost determinată de activitatea minihidrocentralei de la Brînzenii Noi, afirmă „Apele Moldovei”

Monitorizarea din ultimele zile a situaţiei de pe rîul Răut a arătat că nivelul apei în acest fluviu este scăzut, la fel ca şi în lacul de acumulare din apropierea oraşului Floreşti, însă această situație nu a fost determinată de minihidrocentrala de la Brînzenii Noi, comunică MOLDPRES cu referire la surse de la Agenţia „Apele Moldovei”.

„Nivelul apei în Răut a scăzut, dar nu în rezultatul activităţii minihidrocentralei din Brînzenii Noi (Teleneşti) care, după cum a fost vehiculat în presă, ar bloca apa. Aici circuitul este în mod tranzitoriu – cîtă apă vine în lac, atîta şi se revarsă din lac”, a menţionat pentru MOLDPRES Eugen Zazuleac, specialist principal în Direcţia hidroamelioraţie, monitorizare şi supraveghere de la Agenţia „Apele Moldovei”, care s-a aflat la faţa locului în ultimele zile.

Potrivit specialistului, cu cea mai mare probabilitate „apa a scăzut considerabil din cauza captării ilicite a apei, care este folosită pentru irigarea în amonte de barajul de la Vărvăreuca (Floreşti)”. În context, Eugen Zazuleac a precizat că Agenţia „Apele Moldovei” nu a eliberat limite pentru captarea apei pe rîul Răut.


Un alt motiv al reducerii nivelului de apă în Răut, invocat de reprezentantul Agenţiei, este seceta hidrologică care persistă în ultimii trei ani pe teritoriul R. Moldova. „Seceta şi fenomenul schimbărilor climatice a cauzat scăderea cu circa doi metri a nivelului apelor subterane”, a specificat sursa citată.

La rîndul său, solicitat de MOLDPRES, Vadim Stîngaci, director-adjunct al Inspectoratului Ecologic de Stat, a relatat că activitatea minihidrocentralei de la Brînzenii Noi a fost monitorizată în luna aprilie din acest an. „Nu sîntem experţi şi nu putem da aprecieri în ceea ce ţine de legătura dintre nivelul apei în Răut şi activitatea minihidrocentralei, însă controalele care ţin de competenţa noastră au arătat că centrala activează fără avizul expertizei ecologice de stat şi fără o evaluare a impactului asupra mediului”, a precizat demnitarul.

Vadim Stîngaci a mai precizat că în prezent problema dată este examinată de procuratură care a creat o comisie specială, cu participarea specialiştilor de la Inspectoratul Ecologic, Agenţia „Apele Moldovei”, Academia de Ştiinţe a Moldovei, alte structuri competente, cu investigaţii în teren, şi care urmează să se pronunţe pe marginea situaţiei create.

Răutul este un rîu în partea centrală a Republicii Moldova. Este cel mai mare afluent al Nistrului și, totodată, cel mai mare rîu care izvorăște și curge integral pe teritoriul Basarabiei. Izvoarele rîului se află lîngă satul Rediul Mare din raionul Dondușeni, lungimea sa fiind de 286 km. Pe Răut sînt situate orașele Bălți, Florești și Orhei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?