Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

În Moldova ar putea fi permisă arderea deșeurilor

22 sep. 2017,, 10:40   Societate
2201 1

Autoritățile urmează să modifice legislația națională astfel încît în Moldova să fie permisă incinerarea și coincinerarea deșeurilor, informează NOI.md.

Modificările au fost propuse de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și discutate în cadrul platformei Consiliului Economic pe lîngă prim-ministru. În prezent, legea prevede că incinerarea şi coincinerarea deşeurilor de orice proveniență este interzisă, cu excepția deșeurilor rezultate din activitatea medicală. Odată cu modificarea legislației, va fi elaborat un regulament care va reglementa acest fenomen. Or, la momentul actual, deși nu au voie, unii agenți economici incinerează deșeurile, susțin autoritățile.

Și incinerarea deșeurilor rezultate din activitatea medicală, permisă de lege, se face în instalații care nu pot fi verificate la capitolul emisiilor în aer, asta pentru că nu există niciun document care să reglementeze acest proces. Autorii modificărilor susțin că regulamentul ce va fi elaborat va stabili foarte clar ce fel de instalații pot fi folosite la incinerarea sau coincinerarea deșeurilor.

Potrivit participanților la discuții, printre avantajele incinerării se numără și reducerea cantității de deșeuri depozitate. În Europa, în unele state, depozitarea deșeurilor nu mai are loc, iar prelucrarea acestora se face sută la sută.

Mediul de afaceri și ecologiștii prezenți la dezbateri susțin ideea modificării legii, mai ales că anterior s-a mai insistat pe această modificare, însă Parlamentul a respins propunerea.


După definitivarea proiectului de lege, documentul va fi propus Guvernului spre aprobare, iar pînă la sfîrșitul anului documentul ar putea fi votat în Parlament, mai spun autoritățile.

Potrivit unor date, în Moldova doar 10 la sută dintre deșeurile reciclabile se recuperează. Restul 90% sînt depozitate la gunoiști. Același studiu arată că într-un singur an, pe teritoriul Moldovei sînt generate 4 milioane de tone de deșeuri.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?