Filat, Platon și Mînzat refuză să muncească la închisoare

Filat, Platon și Mînzat refuză să muncească la închisoare

În penitenciarele moldovenești se oferă dreptul de a munci, însă deținuții VIP nu se grăbesc să pună osul la bătaie

În închisorile din Republica Moldova deținuții au posibilitatea să facă un ban în perioada ispășirii pedepsei. Publicația Komsomolskaia Pravda a încercat să afle în ce măsură deținuții Vladimir Filat, Veaceslav Platon și Valerian Mânzat sunt dispuși să muncească în perioada șederii lor după gratii.

Fostul premier Vladimir Filat — un deținut "scump"

Vladimir Filat, condamnat la 9 ani pentru corupție, urma să fie transferat din izolatorul de urmărire penală nr.13 la penitenciarul nr. 2 din Lipcani.

„Acest lucru nu a fost făcut pentru că procurorii au mai multe întrebări pentru domnul Filat. Transportarea de la Lipcani la Chișinău și înapoi este costisitoare, motiv pentru care acesta este deținut deocamdată la penitenciarul nr. 13", a declarat pentru kp.md purtătorul de cuvânt al Departamentul Instituțiilor Penitenciare, Oleg Pantea. Acesta a mai adăugat că fostul premier se află în sectorul destinat celor condamnați.

Vladimir Filat e un deținut pașnic. Nu există niciun fel de plângeri în legătură cu starea sănătății sau condițiile de detenție. Acesta beneficiază de o plimbare de o oră pe zi, iar în camera sa și-a făcut reparație din cont propriu. Are la dispoziție un televizor, frigider. Pe teritoriul închisorii există o sală de sport, pe care Filat o vizitează regulat. Fost lider PLDM are dreptul să primească colete și la vizite: de scurtă durată (de 1-4 ore), o dată pe lună și de lungă durată (de la 12 la 72 de ore), o dată în trei luni.

În penitenciar există și posibilitatea de a munci — la bucătărie, curățenie sau amenajarea teritoriului, pentru care deținutul primește până la 1000 lei pe lună. Deocamdată, Filat nu a depus o cerere în acest sens.

„În același timp, Vladimir Filat, de rând cu ceilalți deținuți, are obligația să facă ordine în cameră", spune Oleg Pantea, menționând că fostul premier nu se sustrage de la această muncă.

Veaceslav Platon: cel mai nemulțumit deținut

A fost condamnat la 18 ani pentru escrocherie și spălare de bani.

Supranumit în presă "raiderul nr 1 în CSI", își ispășește pedeapsa la penitenciarul nr. 13

„Scrie mereu plângeri împotriva anchetatorilor și în privința condițiilor de detenție", spune Oleg Pantea. Acesta este deținut, de asemenea, în sectorul destinat celor condamnați.

Condițiile de detenție a lui Platon sunt identice cu cele ale lui Filat. Acesta primește colete cu alimente de înaltă calitate. Nu dorește să muncească. Cel puțin, deocamdată nu a semnată o astfel de cerere în adresa administrației. Munca aici este una voluntară.

Avocatul Valerian Mânzat: nu vrea să pască porcii

A fost condamnat la 9 ani închisoare pentru înscenarea unui accident rutier cu scopul obținerii unor beneficii de pe urma asigurării

Avocatul a fost transferat din penitenciarul nr. 13 la penitenciarul nr. 2.

"Se comportă bine, nu există niciun fel de plângeri", spune Oleg Panea.

În penitenciarul din Lipcani sunt deținuți foști colaboratori ai organelor de forță și funcționari de stat. Stau în barăci a câte 6-8 sau 25-30 persoane. Condițiile nu sunt din cele mai bune.

De asemenea, și aici există posibilitatea de a munci la sere, unde sunt cultivate roșii și castraveți. Există o mică gospodărie unde sunt crescuți porci. O parte din deținuți au posibilitatea să muncească la un șantier de construcții din apropiere. Salariul este de până la 1000 lei. Există mulți doritori de a munci, însă Valerian Mânzat nu și-a exprimat o astfel de dorință, deocamdată, notează cei de la kp.md.

 

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu3 comentari

BCNBYF 24 sep. 10:53

Это что за комедия?............Народ в нищете, а воры в законе продолжают тянуть с народа последнее?...........Это что за власть такая?.............

Мош Георгий 22 sep. 12:49

Вот вам и полная ДЕМОКРАТИЯ для всех. И закон равный для всех. И д. Бастан или Морарь не будет сидеть в одной зоне с благочестивыми и порядочными Филатом, Платоном , Мынзатом и др. высоко посаженным. Объемом краж не дотянули (одни по мешку картошки другие по несколько мешков денег) Не положено, а то еще пагубно повлияют . Интересно а за охрану их в " красной зоне " оплачивают наверно из бюджета? то есть опять на шее граждан? А может больше пользы было бы их бросить о обычную зону, "где все равны" и заставить их пахать по 24ч. в сутки что бы почувствовали красоту зэковской жизни, а то на повтор пойдут. Или же нужно "КАДРЫ виповские" сохранить на будущее.
Так что радуйтесь г-да Басарабцы, имеют нас опять и опять. А" красная зона" видать бессмертна, раз про нее говорят с такой гордостью сотрудники.

Эмилит 22 sep. 09:48

А эти люди Умеют работать большой вопрос Них хорошо получалось вымогать

Mai multe

Adăugaţi Comentarii

captcha

trimite știrea ta

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Întrebarea zilei Toate

load