X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Iohannis: România va aloca Moldovei a treia transă a creditului preferențial

21 sep. 2017,, 09:20   Economie
2210 3

România este dispusă să acorde Moldovei a treia tranșă a creditului preferențial pentru acoperirea deficitului bugetar, relatează NOI.md.

Anunțul a fost făcut de către președintele României, Klaus Iohannis, în timpul unei întrevederi cu prim-ministrul Moldovei, Pavel Filip, care a avut loc în cadrul participării lui la cea de-a 72-a sesiune a Adunării Generale a ONU la New-York.

Potrivit Serviciului de presă al guvernului moldovean, părțile au efectuat un schimb de opinii pe marginea unor chestiuni actuale de pe agenda relațiilor bilaterale, precum și pe marginea agendei de reforme a Moldovei.

În acest context prim-ministrul a mulțumit Guvernului României pentru asistența valoroasă acordată Moldovei în implementarea reformelor și realizarea unor proiecte mari de menire socială, în conformitate cu parteneriatul strategic bilateral orientat spre integrarea europeană, precum și pentru sprijinul României la nivelul instituțiilor europene.

Pavel Filip a menționat, în special, alocarea a două tranșe de credit preferențial, reparația grădinițelor, acordarea microbuzelor școlare, cooperarea în domeniul energeticii.


Totodată, Klaus Iohannis l-a felicitat pe Pavel Filip pentru că a reușit să conducă Guvernul într-un mod care ajută cetățenii Republicii Moldova. Șeful statului român a spus în context că România poate și trebuie să ajute Republica Moldova indiferent de abordările unor politicieni.

„România poate să ajute practic Moldova, să-i ajute pe moldoveni. Este important să ajutăm Moldova instituțional: statul moldovenesc, cetățenii moldoveni, instituțiile moldovene, care au nevoie de reforme”, a declarat președintele României. El a reiterat disponibilitatea României de a aloca Republicii Moldova cea de-a treia tranșă de împrumut.

Pe lîngă aceasta, oficialii au efectuat un schimb de opinii pe marginea problemei transnistrene și a recentelor evenimente în procesul de negocieri. Filip a solicitat României sprijin în includerea pe agenda sesiunii Adunării Generala a ONU a chestiunii privind retragerea forțelor armate străine de pe teritoriul Moldovei.

Șeful Cabinetului de miniștri a mai reiterat interesul Moldovei pentru eficientizarea cooperării în cadrul Parteneriatului Estic, îndemnînd România să susțină promovarea ideii menținerii acestei platforme pentru intensificarea cooperării cu țările partenere, inclusiv pe calea încurajării aspirațiilor proeuropene ale acestora.

La finalul întrevederii Klaus Iohannis a îndemnat autoritățile Moldovei să avanseze în realizarea reformelor inițiate, specificînd disponibilitatea țării sale de a continua cooperarea cu Moldova în vederea realizării proiectelor orientate spre modernizarea republicii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?