Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Moldova și Ucraina liberalizează transportul auto de mărfuri

20 sep. 2017,, 16:10   Economie
3949 0

La începutul lunii octombrie 2017Moldova și Ucraina vor semna amendamente la Acordul privind comunicația internațională auto, care va liberaliza transportul rutier.

Potrivit comunicatului Ministerului Economiei și Infrastructurii din Moldova, acest lucru a fost discutat în cadrul reuniunii copreședinților Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru cooperare comercială și economică de viceprim-ministrul, ministrul Economiei al Republicii Moldova Octavian Calmîc și prim-viceprim-ministrul Ucrainei, Ministrul Dezvoltării Economice și Comerțului al acestei țări Stepan Kubiv.

În cadrul dialogului, părțile au discutat, printre altele, problema transportului de mărfuri și pasageri între țări. Așa cum a fost menționat, partea moldovenească le-a cerut omologilor săi ucraineni eliberarea a 15.000 de permise pentru traficul de marfă bilateral / tranzit și 700 de permise pentru tranzitul neregulat de pasageri, pînă la sfîrșitul acestui an.

În plus, pe parcursul reuniunii au fost încheiate negocierile privind modificarea Acordului privind căilor auto de comunicații internaționale, carele-ar permite părților abolirea sistemului de autorizații pentru transportatori. Semnarea documentului este planificată în timpul vizitei de lucru în Republica Moldova a primului ministru al Ucrainei, Vladimir Groisman, programată pentru prima decadă a lunii octombrie 2017.


Anterior, a fost comunicat că semnarea protocolului menționat mai sus cu Ucraina vizează liberalizarea transportului de mărfuri între țări. Este preconizat că, în special, transportul m bilateral și de tranzit al mărfurilor va fi efectuat fără a fi necesare autorizațiile speciale pentru vehiculele care îndeplinesc cerințele EURO III și cele de mai sus. Semnarea protocolului va contribui la dezvoltarea cooperării moldo-ucrainene în domeniul transportului auto.

Departamentul sectorial al Moldovei a remarcat că dat fiind faptul că un flux semnificativ de mărfuri este orientat spre Europa de Est, transportatorii moldoveni se confruntă anual cu un deficit de permise ucrainene pentru transportul mărfurilor pe teritoriul Ucrainei și nu își pot îndeplini integral obligațiile în baza contractelor încheiate. Aproximativ 80% din traficul de tranzit transportatorii moldoveni îl realizează pe teritoriul Ucrainei. Liberalizarea transportului rutier bilateral și de tranzit pentru vehiculele care respectă normele EURO III și cele de mai sus va contribui la dezvoltarea transportului internațional de mărfuri.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?