Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Fiul lui Kim Jong-un, crescut în secret ca să-i fie succesor

19 sep. 2017,, 00:00   Externe
3108 0

Oficial, nu se știe de existența sa. N-a fost niciodată văzut în public.

Totuși, se confirmă: Kim Jong-un are un fiu. În vîrstă de numai 7 ani, copilul i-ar putea succeda tatălui în fruntea dinastiei comuniste din Coreea de Nord. Și este crescut pentru asta în cel mai mare secret.

Zvonul circulă cam de prin anii 2010-2011. Site-urile de știri ruse au fost primele care au dat informația. Iar la trei zile după ce Coreea de Nord a realizat cel de-al șaselea său test nuclear, serviciile secrete sud-coreene au confirmat că Kim Jong-un are un fiu.

Liderul Coreei de Nord s-ar fi căsătorit cu o femeie numită Ri Sol-ju în 2009. Potrivit serviciilor de spionaj sud-coreene, tatăl soției lui Kim Jong-Un este profesor universitar, iar mama sa medic. Ea a călătorit în Coreea de Sud în 2005 pentru a încuraja echipele nord-coreene la campionatul de atletism din Asia.

Imediat ce s-au căsătorit, cei doi ar fi avut un prim copil, un băiat care astăzi are șapte ani, apoi două fiice - una născută în 2013, cealaltă născută la începutul acestui an. Ca urmare, băiatul este destinat să-i urmeze la conducere, în cazul în care tatălui i s-ar întîmpla ceva, spun serviciile secrete sud-coreene.


„E un fel de secret al lui Polichinele. Informația deja a fost confirmată de Coreea de Sud în 2012”, comentează jurnalista franceză Juliette Morillot. Specialistă în Coreea de Nord, ea a fost profesoară la Universitatea Națională din Seul și organizatoarea unui seminar pe tema relațiilor intercoreene la Școala militară din Paris. Și tocmai a publicat o carte despre peninsula coreeană.

„Se știa de mult și ca din întîmplare, informația este confirmată acum. Nu e lipsit de semnificație. Îmi pun întrebarea: totuși, de ce? Să vorbești de un fiu înseamnă să sugerezi ideea unei succesiuni, mai ales că pînă acum se spunea că n-are decît fete. Or, este important pentru nord-coreeni, ca și pentru restul lumii, pentru că asta arată că există o idee dinastică, succesiunea este asigurată. Iar asta se poate adăuga anxietății pe care o suscită regimul nord-coreean”, spune Juliette Morillot, citată de Ouest-France.

Jurnalista se așteaptă ca pe viitor să fie divulgate și alte informații despre Kim Jong-un, despre regimul său sau despre viața sa privată. „Se vor anunța lucruri poate mai dramatice, cum ar fi epurări sau fuga din țară a unor oameni, pentru a arăta că regimul slăbește. S-a vorbit, în urmă cu ceva timp, de un transfug care ar fi fugit în Finlanda: ar fi fost un savant, care a vorbit despre armele biologice și chimice ale regimului. În cele din urmă, s-a dovedit că totul era fals și fusese fabricat în detaliu. Serviciile secrete lasă să le scape informații la momente bine stabilite. Acum, confirmarea faptului că are un fiu mai mare ar putea amplifica frica, pentru că se sugerează ideea că în spatele lui Kim Jong-un e un altul și că dinastia continuă”, explică jurnalista.

Informațiile despre viața privată a liderului nord-coreean sînt rare. Nu neapărat pentru că el ține totul secret, ci pentru că, spre deosebire de ceea ce știm despre liderii lumii occidentale, viața privată este o linie roșie peste care nord-coreeanul nu trece. Este o chestiune culturală, confirmă Juliette Morillot. Se face distincție netă între viața privată a liderilor, care le aparține acestora și numai lor, și rolul lor de conducător, de tată al tuturor coreenilor. Nord-coreenii sînt confucianiști, discreți și pudici. Prin urmare, nu se pune problema de a vorbi despre viața privată a conducătorilor, foarte probabil și din cauza unor rațiuni de securitate, explică jurnalista.

Totuși, atitudinea lui Kim Jong-un este un pic diferită. Este tînăr (are 33 de ani), face parte dintr-o nouă generație. Nu a ezitat să se arate în public însoțit de soția sa, așa cum fac toți șefii de stat, în special cei occidentali.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?