Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3992

Trump deschide o săptămînă de dezbateri la ONU

18 sep. 2017,, 20:30   Externe
1993 0

Președintele american Donald Trump deschide luni la New York o săptămînă de alocuțiuni, dezbateri și întîlniri bilaterale între cei 193 de membri ai Națiunilor Unite printr-o inițiativă controversată cu privire la reforma ONU, comentează France Presse.

Discursurile în cadrul Adunării Generale anuale a ONU vor începe marți cu cele ale liderilor american, francez, marocan, turc și israelian. Crizele din lume (Coreea de Nord), ca și marile tematici (climatul) vor fi în centrul dezbaterilor.

Dar baletul diplomatic începe luni, la ora 14:00 GMT, printr-o ceremonie prezidată de Donald Trump în cursul căreia circa 130 de țări își vor asuma o declarație politică neconstrîngătoare în zece puncte care cere o reformă a ONU. Trei intervenții sînt prevăzute: a președintelui american, a ambasadoarei sale la ONU, Nikki Haley, și a secretarului general al Națiunilor Unite, portughezul Antonio Guterres.

Acesta din urmă "nu a avut de ales, ci era obligat să ia cuvîntul", comentează un diplomat sub rezerva anonimatului. Franța și-a manifestat reticența pînă duminică, dar s-a decis în final să semneze textul. Poziția finală a Chinei și Rusiei, alți membri permanenți ai Consiliului de Securitate, rămîne incertă.

În august, SUA au abordat în jur de 15 capitale, între care Berlin și Londra, dar nu Parisul și nici Roma, cu un prim proiect de text insistînd asupra responsabilității secretarului general în cadrul reformei.


Obiectivul precizat în declarație, din care AFP a obținut o versiune revizuită și atenuată la adresa rolului secretarului general al ONU, este de a face "mai eficientă și mai performantă" o organizație marcată adesea de cheltuieli administrative costisitoare.

Miliardarul american, care înainte de alegerea sa a calificat ONU drept "club" unde oamenii "petrec momente plăcute", vrea să-i vadă cheltuielile reduse puternic. Washingtonul este primul contributor financiar al ONU, asigurînd 28,5% din cele 7,3 miliarde de dolari ale bugetului pentru operațiuni de pace și 22% din cele 5,4 miliarde de dolari ale bugetului său ordinar.

Această abordare în principal bugetară nemulțumește numeroși membri ai Națiunilor Unite. În plus, inițiativa americană interferează cu reformele structurale angajate de Antonio Guterres. Gata să facă economii, acesta din urmă a avertizat împotriva riscului de a "submina eficiența" operațiunilor de pace.

Potrivit unor diplomați, reducerea la jumătate, de exemplu, a bugetului alocat Înaltului Comisariat pentru Refugiați (UNHCR), care depinde în procent de 40% de contribuția americană, ar face nefuncțională această instituție.

Declarația americană nu menționează cifre, mulțumindu-se doar să enunțe principii de bază, și pe aceasta pun accentul și semnatarii săi.

"Este un eveniment important, pentru că Donald Trump a vorbit în termeni negativi despre ONU și în cele din urmă vine cu o zi înainte de începerea Adunării Generale pentru a fi gazda unui eveniment despre reformă care are drept scop sprijinirea lui Antonio Guterres", afirmă sub rezerva anonimatului un diplomat a cărui țară a semnat declarația americană.

"Fiecare are agenda lui, ideile sale, americanii, secretarul general, noi, dar adoptăm principii de bază comune", a explicat el, salutînd "un număr impresionant de semnături". Vineri, Nikki Haley a vorbit despre o "cifră miraculoasă".

În anturajul lui Antonio Guterres, moralul rămîne scăzut. "Nu trebuie să fim de acord sau să nu fim de acord" cu textul american în care "nu există mare lucru în contradicție" cu procesul angajat de secretarul general, și-a exprimat iritarea un responsabil al ONU sub rezerva anonimatului.

În privința economiilor, Antonio Guterres speră să reducă, de exemplu, cu 15% în 2017-2018 cheltuielile legate de parcul aerian al ONU printr-o administrare mai rațională a aeronavelor și a suportului lor logistic. Potrivit anturajului său, el dorește astfel să aibă un buget de funcționare anual și nu unul la doi ani, ca acum. Și să nu aibă decît un singur document pentru acest buget, care se împarte astăzi în mai multe texte, făcîndu-l "ilizibil".

"Intenția mea este de a face tot ce pot pentru a păstra integritatea operațiunilor de pace, dar să le fac mai eficiente cu un cost mai mic", a rezumat recent Antonio Guterres.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?