X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Companiile din Moldova participă tot mai activ la expoziţiile din străinătate

16 sep. 2017,, 12:30   Economie
3029 0

Despre aceasta arată datele prezentate agenţiei Infotag de Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) a RM.

Şeful Departamentului expertiză, certificare şi susţinerea afacerilor CCI, Nicolae Gaibu, a spus că de la începutul anului, bunuri în valoare de circa 10 mil. lei au traversat frontiera în baza Carnetului ATA, eliberat de CCI, ceea ce este cu 10% mai mult faţă de perioada similară a anului 2016.

Potrivit lui, Carnetul ATA este un document internaţional, în baza căruia mărfurile aflate în regim de export temporar şi tranzit circulă liber, conform unei proceduri vamale simplificate. Totodată, deţinerea Carnetului ATA scuteşte de necesitatea constituirii unei garanţii financiare ce asigură achitarea taxelor şi impozitelor organului vamal.

"Acest acord a intrat în vigoare în multe ţări şi facilitează activitatea agenţilor economici. Antreprenorii abia se obişnuiesc cu sistemul ATA, însă putem deja vorbi despre o tendinţă pozitivă", consideră Gaibu.


Carnetul ATA este valabil în 70 de ţări semnatare ale Convenţiei privind admiterea temporară, adoptată la Istanbul pe data de 26 iunie 1990. Sistemul a început să funcţioneze în Republica Moldova în anul 2010, după ce ţara a aderat la Convenţie în 2008.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?