Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Cum sînt atenționați japonezii că Phenianul lansează o rachetă balistică

16 sep. 2017,, 02:28   Externe
3645 1

Coreea de Nord a lansat vineri dimineața o nouă rachetă de la o bază de lîngă Phenian.

Racheta a zburat pe deasupra insulei Hokkaido, din nordul arhipelagului nipon, a anunțat televiziunea publică japoneză NHK.

Tirul a declanșat imediat alertele de urgență în Japonia. Aceste alerte îi avertizează pe locuitori că a fost lansată o rachetă și trebuie să se adăpostească.

Sistemul de avertizare national japonez se numește J-ALERT și a fost lansat în 2007. Sistemul este conceput să informeze rapid locuitorii privind diverse amenințări: rachete balistice, atacuri aeriene sau teroriste, tsunamiuri, cutremure, erupții vulcanice etc.

J-ALERT transmite prin satelit semnalul de alarmă către mass-media și cetățeni printr-o rețea națională de difuzoare publice și, în interiorul apartamentelor, printr-o „casetă de apărare”, care seamănă cu un aparat radio.


Potrivit oficialilor japonezi, este nevoie de aproximativ două secunde ca semnalul de alarmă să ajungă de la emițător la receptor.

Legat de ultimul test cu rachetă al Coreei de Nord, Yoshihiro Saito, un muncitor din micuțul oraș pescăresc Erimo de pe insula Hokkaido, a povestit pentru AFP, potrivit The Telegraph: „Nu pot spune că sîntem obișnuiți cu așa ceva. Vreau să spun că racheta a zburat chiar deasupra orașului nostru”.

„Este destul de înspăimîntător. Am auzit că s-a dus la 2.000 de kilometri în Pacific și a căzut în mare”, survolînd pe deasupra a „16 nave” care se aflau în larg, a adăugat bărbatul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?