X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

VIDEO. Agenții imobiliari: Vrem să activăm legal, să achităm impozite, iar legislația ne face infractori. Solicităm elaborarea unei legi noi

15 sep. 2017,, 14:02   Business
3515 1

Uniunea Agențiilor Imobiliare din Republica Moldova, care întrunește peste 1000 de tineri, solicită statului crearea unei baze normative legale necesare pentru ca agenții imobiliari să poată achita impozitele, iar tranzacțiile să fie făcute doar în baza prețului de piață, scrie realitatea.md.

Reprezentanții Uniunii Agențiilor Imobiliare susțin că în prezent în Republica Moldova acest gen de activitate nu este prevăzut în lege. Astfel, își propun să promoveze un cadru legal în acest domeniu.

„Acțiunile Procuraturii din ultimul timp sunt rezultatul lipsei unei baze legislative necesare în domeniu. În acest sens, am creat un grup de lucru în care am inclus mai multi jucători de pe piață, experți internaționali și sperăm că vom putea atrage în proces și reprezentanți ai instituțiilor statului. Ne-am adresat ministrului Economiei Octavian Calmîc pentru a crea un cadru legal pentru agenții imobiliari, dar până în prezent nu s-a făcut nimic. Suntem ostaticii acestui sistem și avem nevoie să găsim o cale ca să fie împăcate toate părțile. Noi vrem să activăm legal, să achităm impozite, însă unele imperfecțiuni legale nu ne permite aceasta. Această lege va aduce si un venit mult mai mare în bugetul statului”, a menționat Victoria Nonii, reprezentanta Uniunii.

Potrivit ei, agenții imobiliari, alături de notar, în cazul acesta sunt doar intermediari între cumpărător și vânzător și în timpul tranzacției se supun voinței și înțelegerilor pe care le au aceștia.

„Cum ar trebui să procedeze agentul imobiliar în cazul în care vânzătorul și cumpărătorul, cu acceptul notarului, decid să optimizeze impozitele și să oficializeze tranzacția după prețul cadastral? Evident că agentul își ia comisionul după prețul de piață a imobilului, cum după asta să oficializeze venitul dacă tranzacția de fapt este denaturată. Dacă ar fi să admitem logica procurorilor, în primul rând ar trebui trași la răspundere vânzătorul și cumpărătorul pentru denaturarea prețului real al tranzacției, ceea ce ar presupune dosare penale pentru toți cetățenii care vreodată au făcut asemenea tranzacții. Din experiența pe care o deținem, asta ar fi circa 70% din populația Republicii Moldova”, a explicat Nonii.


Prezentă la eveniment, membra Asociației agenților imobiliari din România Ileana Preda s-a arătat disponibilă de a participa la crearea cadrului legal în domeniu din Republica Moldova, având o experiență de agent imobiliar din anul 2010, activând în SUA și România.

„Mă bucură faptul că s-a creat un grup de inițiativă legislativă. Sunt oameni care vor ca acest domeniu să fie reglementat. Ar fi un vis frumos dacă aș putea contribui la cadrul legal din Republica Moldova. Cred că toți ar avea de câștigat de la stat la agenții imobiliari. Am văzut că în Republica Moldova agenții imobiliari sunt mai profesioniști și este mult mai bine respectat de oameni, decât în România. Ar fi foarte util ca agenții imobiliari să se înregistreze într-un Registru special, să aibă un număr, un brevet sau licență de activitate. Eu în SUA trebuia să-mi reînnoiesc licența la fiecare 2 ani și susțineam examen, era un proces de instruire continuu. Așa ar fi bine să fie și în Republica Moldova”.

În acest context, Uniunea Agențiilor Imobiliari din Republica Moldova solicită Procuraturii să nu mai intervină cu mascații și să nu facă presiune asupra agenților imobiliari, deoarece ei nu se ascund și doresc să achite impozite.

„Rugăm să fim auziți și să discutăm cum putem depăși această situație. Noi suntem dispuși să achităm toate impozitele și ne-am învățat lecția. Noi suntem tineri responsabili și ne iubim țara”, au conchis membrii Uniunii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?