X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

AȘM a adresat o scrisoare deschisă lui Dodon, Filip și Candu

15 sep. 2017,, 14:40   Societate
6693 7

Reprezentanții Academiei de Științe a Moldovei se arată îngrijorați de prevederile proiectului de reformă a instituției propus de autorități, informează NOI.md.

Într-o scrisoare deschisă adresată președintelui, premierului și spicherului, membrii AȘM semnalează unele încercări de distrugere a Academiei, ceea ce, în opinia lor, va compromite chiar temeliile statului nostru. „Confruntîndu-ne cu tentativele netransparente și insuficient justificate de «reformare» a acestui pilon fundamental al societății noastre, ne vedem obligați să ne expunem tranșant punctul de vedere, cît nu e încă tîrziu”, se arată în demersul înaintat lui Dodon, Filip și Candu.

Deși admit că restructurarea sistemului administrativ al AȘM este o necesitate, academicienii pledează totuși pentru păstrarea autonomiei instituției. Semnatarii demersului sînt de părere că Academia trebuie să obțină un aparat administrativ modern, suplu, de tip european, însă au anumite rezerve.

„Intenția de atribuire Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, nou instituit, nu numai a tuturor atribuțiilor de administrare și cercetare, în detrimentul Academiei de Științe, ci și trecerea în subordinea directă a respectivului minister a colectivelor de cercetători din cadrul instituțiilor cu profil socio-umanist este o miză excesivă. În condițiile unei fluctuații perpetue a vieții politice interne, progresul cercetării științifice poate fi asigurat doar printr-un angajament al tuturor partidelor politice de menținere și de respectare a calității Academiei de cel mai important for științific național, cu statut autonom și funcționînd în baza principiilor autoadministrării”, se arată în scrisoare.

Semnatarii au mai cerut menținerea în structura organizatorică a institutelor academice de profil, între care și Institutul de Istorie, ca instituție fondatoare a AȘM.


„Avem convingerea că într-o asemenea formulă vor putea fi asigurate în continuare libertatea de expresie științifică, pluralismul de opinii, confruntarea ideilor”, se mai arată în demers.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?