Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3989

UE va desfăşura în Moldova un exerciţiu de intervenţie în caz de dezastre

15 sep. 2017,, 14:10   Societate
2852 0

În perioada 18-21 septembrie, Uniunea Europeană va organiza în Moldova un amplu exerciţiu de intervenţie în cazul unor dezastre, denumit "EU Moldex 2017".


Potrivit site-ului Vecinătăţii Estice a UE, exerciţiul se va desfăşura în cadrul Programului pentru prevenirea, pregătirea şi reacţia la dezastrele naturale şi antropogene în ţările Parteneriatului Estic (PPRD East 2). La eveniment vor participa reprezentanţi ai echipelor de salvatori din cele şase ţări-partenere estice: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova şi Ucraina, precum şi din trei state membre ale UE: Cehia, Danemarca şi România.

Exerciţiul va urma scenariul unei posibile catastrofe, un cutremur care provoacă distrugerea clădirilor şi ruperea barajului, fapt ce duce la inundaţii. Totodată, potrivit scenariului, se va produce un accident pe un drum cu eliberarea substanţelor chimice periculoase în atmosferă. Ca răspuns la această situaţie, Moldova va cere ajutor din partea ţărilor vecine prin intermediul mecanismului Centrul de coordonare a răspunsului la situaţii de urgenţă al UE (ERCC), aşa cum ar trebui să fie în cazul unei catastrofe reale.

Obiectivul exerciţiului "EU Moldex 2017" este de a evalua şi a îmbunătăţi capacitatea echipelor de intervenţie din diferite ţări de a salva vieţi şi a minimiza pierderile cauzate de dezastrele la scară largă.

Jurnaliştii sînt invitaţi la 20 septembrie să urmărească cum se desfăşoară aplicaţiile.

Programul PPRD East 2 are obiectivul de a contribui la pacea, stabilitatea, securitatea şi prosperitatea ţărilor Parteneriatului Estic. Programul este orientat, de asemenea, spre îmbunătăţirea condiţiilor mediului, populaţiei, patrimoniului cultural, resurselor şi infrastructurii regionale, prin consolidarea capacităţii de adaptare, a pregătirii şi a răspunsului ţărilor partenere la dezastrele antropogene şi naturale. Programul este prevăzut pentru o perioadă de patru ani şi are un buget de 5,5 mil. euro.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?