Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Sportivii moldoveni acuză, iar CNOS se justifică

15 sep. 2017,, 10:02   Sport
3182 0

Doi sau trei sportivi moldoveni vor participa la World Taekwondo Grand Prix care se va desfășura în această toamnă.

Declarația în acest sens a fost făcută de președintele Federației de Taekwondo din Republica Moldova, Igor Iuzefovici, în cadrul unei conferințe de presă la IPN.

„Din partea Moldovei actualmente la World Taekwondo Grand Prix care va avea loc la Moscova vor merge doi sau trei sportivi și participarea la astfel de foruri poartă caracter permanent”, spune președintele federației.

Igor Iuzefovici susține că statele vecine, spre deosebire de Republica Moldova, nu au succes nici pe plan european, nici mondial la taekwondo, deși numărul populației este mult mai mare. „Succesele au început să apară în anul 2013. Am desfășurat în Moldova Campionatul European de Taekwondo în rîndul tinerilor. Am cîștigat atunci două medalii – una de argint și alta de bronz”, declară președintele federației.

În anul 2014, selecționata de bărbați din Republica Moldova a ocupat al treilea loc în rîndul echipelor la Campionatul Europei de la Baku. În 2015, a fost obținută prima medalie la Campionatul European de Taekwondo. În 2016, sportivul naturalizat Aaron Cook a participat la Jocurile Olimpice din Brazilia. „Niciunul dintre reprezentanții Comitetului Național Olimpic și Sportiv nu a fost prezent la întrecerea la care a participat Aaron Cook. În plus, biletul la Jocurile Olimpice i-a fost cumpărat de Federație”, spune Igor Iuzefovici.

De asemenea, Federația de Taekwondo împreună cu Federația Mondială de Taekwondo și cea europeană a crea Academia internațională de taekwondo în Moldova. „Această Academie este are drept scop formarea, educarea și instruirea tinerilor antrenori. Noi toți știm: corpul de antrenori formează viitorii sportivi. Antrenorii sînt tații sportivilor și aceștia trebuie educați”, spune președintele Federației. Potrivit lui, a fost deschisă și cîte o secție de taekwondo în UTA Găgăuzia, la Bender și Tiraspol.

Vladislav Arventi susține că, în calitatea sa de antrenor la Școala sportivă nr.6, colaborează foarte productiv cu Federația de Taekwondo, iar problemele care apar pe parcurs sînt soluționate foarte rapid.

Igor Iuzefovici a menționat în cadrul conferinței că actualmente Federația de Taekwondo din Republica Moldova și Comitetul Național Olimpic și Sportiv sînt într-un conflict, care va fi examinat la Curtea de Arbitraj Sportiv (CAS) de la Lausanne. Ședința Curții va avea loc pe 3 octombrie curent.

Comitetul Național Olimpic a venit cu o reacție:

”În legătură cu conferinţa de presă organizată pe data de 14.09.2017 de către Federaţia de Taekwondo WTF din R.M., Comitetul Naţional Olimpic şi Sportiv din Republica Moldova reiterează că acuzaţiile invocate de către organizatorii şi participanţii la conferință nu sînt întemeiate, nu corespund realităţii şi principiilor de etică.

Amintim, că Federaţia de Taekwondo WTF din R.M., prin acţiunile sale, a încălcat grav Carta Olimpică şi Statutul CNOS, motiv pentru care i-a fost suspendată calitatea de membru al CNOS pentru o durată nedeterminată, pînă la înlăturarea încălcărilor.


Drept temei pentru suspendare au servit multiplele plîngeri şi sesizări adresate CNOS şi Ministerului Tineretului şi Sportului al R.M. din partea Liceului Internat Republican cu profil Sportiv, a sportivilor Stepan Dimitrov şi Vadim Dimitrov, Ana Ciuchitu, Andrei Rotaru, Mihail Boțan, Tatiana Țimbalari, etc. şi antrenorului Vladislav Mazur.

CNOS a acţionat în mod legal, conform Statutului, intervenind pentru a stopa încălcarea de către Federaţia de Taekwondo WTF a prevederilor statutare, regulamentare și a drepturilor sportivilor.

Menționăm că litigiul dat se află spre examinare la Curtea de Arbitraj Sportiv din Lausanne, urmare a adresării Federației de Taekwondo WTF din RM.

În condițiile în care ședința de audiere a CAS este programată pentru data de 3 octombrie curent, catalogăm conferința de presă drept o intenție de a induce în eroare opinia publică și de a face presiuni asupra CNOS.”

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?