X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Copiii de la grădiniţa din satul Frumușica dorm pe podea

15 sep. 2017,, 09:42   Societate
3061 0

Mai mulţi copii de la grădiniţa din satul Frumuşica, raionul Cahul sînt nevoiţi să doarmă la ora amiezii pe podea.

Asta pentru că instituția nu a primit mobilierul comandat la o firmă din Chișinău tocmai în luna iulie. Administrația instituției dă vina pe compania de mobilă că nu au adus paturile pînă în data de 28 iulie, așa cum a fost înțelegerea. De cealaltă parte, reprezentanții firmei zic că nu au încălcat nimic, pentru că în contract nu era prevăzută un termen limită de predare a mobilei.

Pînă în această toamnă, grădiniţa funcţiona în regim de şase ore, însă, după un ordin emis de Consiliul Raional Cahul, începînd cu întîi septembrie, instituţia trebuie să lucreze 10 ore jumătate pe zi. Pentru ca cei mici să aibă toate condițiile, au fost cumpărate 15 paturi etajate şi 14 mese care au costat 50 de mii lei, bani alocați de Consiliul Raional.

"Sîmbătă ne-am întîlnit cu cei de la Consiliul Raional şi le-am spus că nu pot lua paturile, iar ei mi-au spus că greşeala mea a fost că le-am alocat toată suma odată, trebuia doar 10 la procente.", a zis Stela Olaru, directoarea grădiniţei din satul Frumuşica.

Pentru că nu sînt paturi, la ora amiezii, educatorii se văd nevoiţi să culce copiii pe nişte saltele puse direct pe podea. În fiecare zi, aproximativ 15 copii rămîn în grădiniță, iar restul sînt luați de părinți acasă.

"Am mers în întîmpinare părinţilor, la rugămintea lor, pentru că majoritatea dintre ei lucrează şi nu au unde lăsa copii, iar decît să umble pe drumuri, ei au fost de acord să îi culcăm aşa. A fost propunerea lor.", a declarat Elena Platon, educatoare la grădiniţa din datul Frumuşica.

Unii părinţi sînt nevoiţi să accepte situaţia, întrucît muncesc şi nu au cu cine să îi lase.

"Îi iau seara, aşa sînt nevoită, am serviciu şi trebuie să cîştig un ban. Am doi copii şi trebuie să-i întreţin. "

"Pînă cînd mergem la condiţiile care ni s-au pus, dar aşteptăm să vină şi pătucurile."

Alţii însă îşi iau copii acasă la ora amiezii.

"Ziua este pierdută pe vii şi te duci toată ziua. Pentru că jos nu pot să-l las să doarmă, este rece şi ei pot răci."

Cei de la firma de mobilă spun că n-au maşini pentru a aduce mobilierul în sat, asta deşi pentru transport au fost deja achitaţi 2500 de lei.

"Aveţi două variante, că aducem mobilierul fără asamblare şi îl asamblăm pe loc, fie aşteptaţi 3,4 zile pînă vor fi maşini libere."

Directoarea grădiniţei spune că dacă nici în această săptămînă nu va primi mobilierul necesar, ea va plăti din proprii bani o maşină care să aducă pătucurile copiilor. Aceasta ar costa-o pe femeie în jur de trei mii de lei. Totodată, cei de la Direcția Raională Educație Cahul par a nu ști ce se întîmplă la Frumușica.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?