Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Transnistria renunţă la ideea de a reduce un impozit

14 sep. 2017,, 18:40   Economie
3123 0

Guvernul autoproclamatei RMN a retras din Sovietul Suprem proiectul de lege ce prevede reducerea cu o treime a impozitului pe veniturile organizaţiilor.


Săptămîna trecută, guvernul transnistrean a aprobat în şedinţă proiectul Ministerului Dezvoltării Economice privind crearea unor condiţii preferenţiale fiscale maxime pentru dezvoltarea întreprinderilor din domeniul industrial – din industria constructoare de maşini, construcţii, industria uşoară, considerînd că povara fiscală în Transnistria este extrem de mare.

Ministrul Serghei Obolonik a spus că proiectul de lege a fost coordonat mai întîi cu mediul de afaceri şi că a primit susţinerea acestuia.

El a recunoscut însă că realizarea proiectului de lege ar putea atrage după sine un deficit de fonduri în buget, în limitele de 27 de milioane de ruble, dar "acest efect negativ ar putea fi nivelat, deoarece, pe măsura activizării întreprinderilor, se prognozează extinderea atît a bazei de impozitare, cît şi a veniturilor fiscale".

Prim-ministrul Alexandr Martînov a calificat proiectul drept unul îndrăzneţ şi necesar, exprimîndu-şi speranţa că acesta "va permite agenţilor economici să se dezvolte şi să obţină rezultate financiare pozitive, va face posibilă redistribuirea mijloacelor libere şi investirea acestora în dezvoltarea companiei. Iar acest fapt va contribui în continuare la crearea locurilor de muncă suplimentare".

La începutul acestei săptămîni, şi Comisia parlamentară pentru politică economică, buget şi finanţe a aprobat documentul.

„Pe timp de criză, producătorii autohtoni, în special cei care se orientează spre export, trebuie să fie sprijiniţi prin reducerea impozitului pe venituri. Decizia este determinată de faptul că întreprinderile noastre nu sînt în măsură să concureze pe pieţele externe la stabilirea preţurilor. Din acest motiv, multe dintre ele reduc volumul producţiei şi locurile de muncă. Diminuarea poverii fiscale asupra sectorului economiei va permite corectarea costului de producţie şi a preţurilor de vînzare pe pieţele externe, creşterea activelor circulante ale producătorilor şi a numărului de locuri de muncă. Toate acestea, în cele din urmă, vor duce la o creştere a colectării de impozite", a spus preşedintele comisiei, Alexandr Korşunov.

Totuși, la şedinţa plenară a Sovietului Suprem, guvernul nu a putut răspunde la întrebările întemeiate ale deputaţilor cum anume va fi compensată reducerea veniturilor bugetare din cauza micşorării poverii fiscale.

"Fără o sursă de acoperire a costurilor, nu putem lua decizia de a reduce impozitul, de aceea, documentul a fost în cele din urmă retras din examinare şi retras de guvern", a declarat vicepremierul Stanislav Casap.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?