Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

Dosarul Filat: o nouă cale de atac

14 sep. 2017,, 10:58   Societate
10480 9

Casa de Avocatură „Popa și Asociații” anunță că a depus la Curtea Suprema de Justitie (CSJ) o cerere de recurs în anulare în dosarul fostului premier al Republicii Moldova Vlad Filat, notează NOI.md.

Avocatul Igor Popa a solicitat CSJ casarea hotărîrilor instanțelor naționale, rejudecarea cauzei și pronunțarea unei noi hotărîri prin care Vlad Filat să fie achitat și eliberat din detenție.

Recursul în anulare (o cale extraordinară de atac) a fost depus, deoarece dreptul intern oferă posibilitatea instanței supreme de a remedia abuzurile și încălcările comise la judecarea lui Vlad Filat.

În cerere Igor Popa a evidențiat mai multe vicii fundamentale care au dus la condamnarea ilegală a lui Vlad Filat. Avocatul a invocat lipsa caracterului public al ședințelor de judecată, încălcarea dreptului la un remediu efectiv, încălcarea dreptului la apărare, nemotivarea hotărîrilor judecătorești etc.

Popa consideră că repunerea în drepturi a lui Vlad Filat pînă la pronunțarea deciziei instanței europene va scuti Republica Moldova de o nouă condamnare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO).


Reiterăm că în luna august Vlad Filat a depus o cerere la CtEDO. Fostul prim-ministru a invocat că pe parcursul procesului de judecată i-au fost încălcate mai multe drepturi garantate de Convenția pentru apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților fundamentale: art. 3 din Protocolul nr.1 raportat la art.13 din Convenție, art. 6, art. 8, art.18 al Convenției, etc

Precizăm că și în anul 2015 Vlad Filat a depus o plîngere la CtEDO „Filat c/Moldovei”, care vizează încălcarea condițiilor de detenție din Penitenciarul 13, reținerea și arestarea ilegală.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?