Propunerea de modificare a Constituției este o inițiativă benefică, opinie

Propunerea de modificare a Constituției este o inițiativă benefică, opinie

Modificarea Constituției Republicii Moldova pentru a introduce o referință care să indice clar că orientarea strategică a statului este integrarea europeană este o inițiativă benefică pentru țară.

În cazul în care în Constituție va apărea o asemenea formulare, aceasta va îngreuna la maximum manevrele pe viitor ale forțelor anti-europene. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

Analistul politic Anatol Țăranu susține că chiar dacă aceste forțe anti-europene vor cîștiga alegerile parlamentare, va fi destul de greu să schimbe cursul european al țării. „Pentru asta le-ar trebui nu doar să cîștige alegerile parlamentare, dar să aibă și o majoritate constituțională, ceea ce este foarte puțin probabil reieșind din acea stare a lucrurilor care astăzi se formează pe scena politică moldovenească”, a declarat Anatol Țăranu.

Purtătorul de cuvînt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari, a spus că Guvernul actual și-a asumat obligațiunea de a pune în aplicare Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și aceasta este o obligație internațională asumată de către stat. „Neîndeplinirea acestei obligațiuni poate, teoretic, duce și la răspunderea internațională a statului”, a spus Vitalie Gamurari. Potrivit lui, s-a recurs la această propunere de modificare a Constituției pentru a crea încredere în cursul european, pentru a dezminți unele declarații cum că nu se doresc și se mimează reformele.

Doctorul în drept constituțional Nicolae Osmochescu susține că Parlamentul nu este obligat să inițieze un referendum pe această chestiune înainte de a vota modificarea Constituției. Potrivit lui, dacă va exista voință politică și o atitudine responsabilă a deputaților, s-ar putea găsi voturile necesare în legislativ pentru a face modificarea în Constituție, așa cum s-a întîmplat și anterior.

Liderul Partidului Democrat Vlad Plahotniuc a anunțat, marți, 12 septembrie, că PDM va iniția procedura de modificare a Constituției Republicii Moldova, prin introducerea unei referințe care să indice că orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană. În același timp, Partidul Socialiștilor a emis o declarație prin care condamnă inițiativa PDM, pronunțîndu-se, la rîndul său, pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Economică Eurasiatică. 


Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu4 comentari

mari 13 sep. 14:08

russchie ocupantîmarș domoi.ne ucite jiti moldovan.mîă bez vas znaem cto nado delati

в точку... 13 sep. 13:17

Что бы в Конституции не было записано, иногда тот кто читает, может воспринимать по своему написанное, а если что и сделать ссылку на декларацию, как на более верное толкование.
Да и проевропейскому альянсу подписание Соглашения об ассоциации, не помешало ограбить население страны на миллиарды, и никакой ,,международной ответственности."

Vlad 13 sep. 10:03

Да, засуетились пропиндоские и прорумынские шавки.
Но, не понимают ущербные, что "поезд уходит".
А к чему приводит ассоциация с ЕС, очень наглядно (со стороны) можно видеть по "хохляндии", стране которая превращается в территорию "404".

Виктор 13 sep. 09:00

Что только не делают лишь бы остаться у власти ну а как же без этого подстрекателя и русофоба Царану Восемь лет уже гавкает ни как не успокоется

Mai multe

Adăugaţi Comentarii

captcha

tu ești reporter

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Întrebarea zilei Toate

load