X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cum va contribui Ucraina la reglementarea conflictului transnistrean

12 sep. 2017,, 15:03   Politică
2560 4

Noul reprezentant special al Ucrainei în cadrul negocierilor pentru reglementarea transnistreană, Victor Krijanovski, îşi va folosi experienţa pentru a contribui la "avansarea graduală a procesului de negocieri şi la promovarea unui dialog constructiv, transparent şi deschis".

Potrivit Serviciului de presă al Biroului pentru Reintegrare, el a făcut această promisiune ieri la Chişinău, la întrevederea cu vicepremierul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan.

Diplomatul a accentuat că Ucraina susţine fără echivoc suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Vicepremierul a evidenţiat problemele majore de pe agenda negocierilor şi abordările Chişinăului pe marginea acestora, printre care: necesitatea eliminării obstacolelor artificiale din calea liberei circulaţii între cele două maluri ale Nistrului, asigurării condiţiilor necesare pentru buna funcţionare a şcolilor moldoveneşti cu predare în baza grafiei latine din regiunea transnistreană, deblocării accesului fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile agricole, deschiderii podului peste r. Nistru dintre localităţile Gura Bîcului şi Bîcioc.

De asemenea, Gheorghe Bălan a subliniat necesitatea continuării negocierilor în cadrul tuturor platformelor existente şi implicarea mai activă a tuturor participanţilor la dialog, menţionînd că Republica Moldova mizează pe sprijinul Ucrainei în acest proces.

La sfîrşitul lunii august, preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, l-a numit pe Victor Krijanovski în calitate de reprezentant special al Ucrainei pentru reglementarea transnistreană. Krijanovski cunoaşte bine problematica transnistreană, căci a mai îndeplinit această funcţie de în perioada anilor 2008-2010.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?