X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

NASA va capta gunoiul spațial cu pături ultra-subțiri

6 iun. 2018,, 04:30   Ştiinţă şi IT
4864 0

Compania Aerospace Corporation, cu sediul in California, continua sa lucreze la un program special care, pe viitor, ar trebui sa rezolve definitiv problema deseurilor spatiale care graviteaza pe orbita circumterestra si care este finantat de NASA, scrie space.com.

Aceasta initiativa a primit denumirea Brance Craft si consta in lansarea a zeci de sonde, absolut neobisnuite prin forma lor de foaie extrem de subtire, cam cat jumatate din grosimea unui fir de par, si cu o suprafata de aproximativ 10 metri patrati. Fiecare aceasta sonda are misiuinea de a invalui, pur si simplu, resturile gasite, lansandu-le spre atmosfera terestra, unde va arde definitiv.

De ce atat de subtiri? Mai usoare, vor fi mai usor de trimis in spatiu. In plus, costurile de productie vor fi mai mici, un detaliu nu lipsit de importanta. Daca proiectul reuseste, aceste aparate vor fi expediate pe orbita in loturi de cate zece bucati.

Deocamdata, totul sau aproape totul este teorie, specialistii angajati in proeict straduindu-se acum sa rezolve o serie de probleme. Cea mai importanta vizeaza siguranta intregii constructii, cele mai mici cioburi, fragmente putand strapunge foaia. Printre altele, acesta este si motivul pentru care bateriile solare de pe Statia Spatiala Internationala sînt formate din sectiuni, pentru ca, in caz de nevoie, sa fie inlocuita una nu intreg panoul.

Daca un meteorit mic sau orice alt obiect de mici dimensiuni va deterior un procesor sau aparat, celelalte segmente vor continua sa functioneze.


Sondele vor fi dotate cu doua surse de alimentare - traditionalele baterii solare si carburantul pentru motoarele ionice experimentale, la care lucreaza NASA. "Aparatele-foaie" vor dispune de cateva containere plate cu combustibil. A doua problema vizeaza radiatia cosmica, fatala pentru orice instalatie electronica.Pentru a gasi o solutie, NASA a oferit o finantare de 500.000 de dolari, pentru doi ani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?