X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Coreea de Nord, lovită de o nouă serie de sancțiuni

12 sep. 2017,, 19:00   Externe
2557 0

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat luni în unanimitate și la inițiativa Statelor Unite o nouă serie de sancțiuni împotriva Coreei de Nord, interzicîndu-i exportul de textile și reducînd aprovizionarea sa cu petrol și gaze naturale, comentează AFP.

A opta serie de măsuri, sprijinite de China și Rusia — cei mai apropiați susținători ai Coreei de Nord—, vizează să pedepsească această țară pentru testul său nuclear de la 3 septembrie. Prin sancțiunile sale, de fiecare dată mai drastice, ONU dorește să împingă Phenianul la negocierea programelor sale de înarmare nucleară și convențională, considerate o amenințare pentru stabilitatea mondială.

Pentru Statele Unite, Marea Britanie, Franța sau Italia, rezoluția adoptată luni este "foarte solidă", "echilibrată" și permite ONU să își afirme "unitatea" și "determinarea".

"Nu căutăm războiul", a dat asigurări ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, care săptămîna trecută afirmase că Phenianul "nu cere decît asta". Luni, ea a admis că regimul comunist "nu a depășit un punct fără întoarcere".

Seulul a salutat adoptarea acestei rezoluții, considerînd-o "un avertisment sever" pentru Phenian.


"Coreea de Nord trebuie să înțeleagă că denuclearizarea este singura cale care îi garantează securitatea și dezvoltarea economică", a adăugat guvernul sud-coreean într-un comunicat.

La Tokyo, premierul Shinzo Abe a "apreciat în mod deosebit" rezoluția "rapidă" și fermă" care demonstrează că întreaga "comunitate internațională trebuie să își accentueze presiunile asupra Coreei de Nord la un nivel nou și fără precedent" pentru ca Phenianul "să își schimbe politica", potrivit unui comunicat.

Primul proiect al textului american, făcut public miercuri, era "maximal" în legătură cu "absolut totul", potrivit termenilor unui diplomat. El prevedea un embargo total asupra petrolului, produselor petroliere și gazelor naturale, trimiterea înapoi în Coreea de Nord a expatriaților săi (vreo 93.000 potrivit Washingtonului), blocarea averii lui Kim Jong-Un, interdicția de a importa produse textile nord-coreene și inspectarea cu forța a navelor maritime suspectate că încalcă rezoluțiile ONU.

Pentru a-și asigura sprijinul Rusiei și Chinei cu prilejul votului, Washingtonul a fost nevoit să își revadă în scădere pretențiile sale inițiale și să întărească paragrafele din textul său destinate căutării unei soluții "pașnice" a crizei.

După mai multe zile de negocieri intense, embargoul asupra gazelor naturale a fost menținut, dar pentru petrol vînzările vor fi limitate la 500.000 de barili timp de trei luni, cu începere de la 1 octombrie pentru a trece la două milioane de barili de la 1 ianuarie timp de 12 luni.

Aceasta reprezintă o reducere cu 10% a produselor petroliere, potrivit Departamentului american al Energiei care estimează la 2,2 milioane de barili importurile nord-coreene. Phenianul importă în special din China benzină și motorină, potrivit Statelor Unite.

În cursul discuțiilor, blocarea averii liderului nord-coreean, ceea ce Rusia nu dorea, a fost retrasă din text. Statele Unite dînd asigurări că nu dorește schimbarea regimului, este dificil să îl vizezi direct pe Kim Jong-Un, a pledat Moscova, potrivit unei surse diplomatice.

Interdicția privind produsele textile nu a pus nicio problemă.

Măsurile referitoare la expatriații nord-coreeni și inspectarea navelor suspecte sînt mai puțin stricte decît în textul inițial, mai ales la cererea Moscovei, potrivit diplomaților. În Rusia ar lucra aproape 35.000 de muncitori nord-coreeni, reamintește AFP.

Cu prilejul ultimei rezoluții de sancțiuni, de la 5 august, numărul muncitorilor expatriați nord-coreeni a fost plafonat. Noua rezoluție prevede o informare cu privire la scadența contractelor de muncă ale acestor expatriați.

Noua rezoluție îl adaugă pe Pak Yong Sik, unul dintre responsabilii programului balistic, pe o listă neagră în același timp cu trei agenții nord-coreene, printre care cea responsabilă cu propaganda regimului.

Precedînd adoptarea textului, Coreea de Nord și-a exprimat viu și cu voce tare opoziția față de noile măsuri. Ea a avertizat Statele Unite că le va provoca "cea mai mare suferință și dureri" dacă vor continua să se exprime pentru înăsprirea sancțiunilor la adresa ei. Coreea de Nord "va face în așa fel încît să fie absolut sigură că Statele Unite vor plăti prețul" pentru asta, a precizat Phenianul.

Ultima serie de sancțiuni internaționale, de la 5 august, a fost urmarea a două tiruri cu rachete intercontinentale nord-coreene. Aceasta interzicea importul de cărbune, minereuri de fier și produse piscicole nord-coreene și viza să priveze această țară de un miliard de dolari.

Efectele sancțiunilor se pot măsura numai pe termen lung. Spre exemplu, au fost necesari peste zece ani de sancțiuni pentru a determina Iranul să negocieze programul său nuclear.
"Cu cît se impun mai multe sancțiuni împotriva Coreei de Nord", cu atît aceasta caută "noi modalități să le ocolească", în special prin efectuarea unor operațiuni de export prin intermediari din țări terțe, că este vorba despre "embargoul asupra armelor", "sancțiunile financiare"sau "sectoriale severe", au atras atenția experți ai ONU într-un raport publicat la sfîrșitul săptămînii trecute.

După Mexic, Peru a anunțat luni expulzarea ambasadorului nord-coreean pentru a protesta față de testele nucleare ale Phenianului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?