Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Instanța se va implica în lupta pentru denumirile geografice din Moldova

12 sep. 2017,, 09:20   Societate
4540 7

Hotărîrea Consiliului Coordonator al Audiovizualului privind inadmisibilitatea pronunțării denumirilor geografice în conformitate cu normele din limba rusă nu are niciun temei juridic.

Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) are autoritatea de a reglementa conținutul exclusiv în limba de stat și încercările de a exercita influență asupra emisiunilor difuzate în limbile minorităților naționale încălcă legislația în vigoare. Hotărîrea organului de supraveghere ar trebui anulată în instanță. O astfel de opinie a fost exprimată de către doctorul în drept Serghei Mișin în cadrul unei emisiuni la un post de televiziune privat, relatează NOI.md.

Emiterea de către autoritatea de supraveghere a audiovizualului a avertismentelor la adresa mass-mediei care difuzează emisiuni în alte limbi decît cea de stat nu intră în competența sa. „Consiliul Coordonator al Audiovizualului este obligat să supravegheze ortografia, morfologia și, în general, pronunțarea corectă doar a conținutului care este difuzat în limba de stat. De asemenea, CCA pare să fi uitat că articolul 41 al Codului audiovizualului prevede că autoritatea de supraveghere este obligată să monitorizeze spațiul informațional în limbile minorităților naționale. Astfel avertizînd posturile de televiziune și radio în limbă rusă, CCA încălcă flagrant legea, deoarece responsabilitatea pentru orice încălcare în transmisia emisiunilor de radio și televiziune trebuie să o poarte, în primul rînd, membrii autorității de supraveghere”, a explicat juristul Serghei Mișin.

Avocatul s-a arătat nedumerit de politica promovată de un șir de posturi de televiziune care s-au ales cu avertismente din partea CCA, dar nu au apelat la instanță. „Multe dintre posturile de radio și televiziune se tem să conteste astfel de hotărîri ale CCA în virtutea faptului că sînt conștiente de competențele autorității de supraveghere de a impune sancțiuni pentru nerespectarea anumitor decizii, chiar dacă acestea contravin normelor legislative naționale și internaționale. O parte dintre sursele mass-media încep să „se eschiveze”, altele – să corecteze pronunțarea în cadrul emisiunilor de producție proprie, dar nu apelează la instanță pentru a-și apăra propriile interese. Ei trebuie să înțeleagă că în nicio țară nu există vreo instituție de stat care ar avea dreptul de a reglementa o limbă care nu este o limbă de stat. Respectiv, ei au tot dreptul să conteste hotărîrea, în cazul dat cea cu privire la limba rusă, care nu este o limbă de stat”, a declarat doctor în drept.


Precizăm că chestiunea privind sancționarea posturilor de radio și televiziune pentru pronunțarea„greșită” a denumirilor geografice ale localităților din Moldova a provocat o rezonanță mare în societate după ce în august o angajată a unuia dintre posturile de televiziune a depus o plîngere privind primirea de la CCA a unui alt avertisment cu privire la „inadmisibilitatea” pronunțării expresiei «kișiniovskie ulițî».

Reprezentanții autorității de supraveghere au obligat posturile de radio și televiziune să pronunțe denumirile geografice în forma în care acestea există în limba moldovenească (de exemplu, „Chișinău” în loc de „Kișiniov”, „Bălți” în loc de „Belițî“, „ulițî Chișinău” în loc de „kișiniovskie ulițî“ etc. –nota red.), amenințîndu-le că în caz contrat va aplica sancțiuni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?