X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Expert: Autoritățile nu sînt interesate în alegeri parlamentare anticipate

11 sep. 2017,, 18:10   Politică
4042 3

Stabilirea alegerilor parlamentare anticipate va înăspri relația dintre autorități și opoziție și anumite segmente ale societății.

Alegerile parlamentare vor fi, cel mai probabil, planificate pentru 2018, pentru că au fost deja coordonate cu o serie de organizații internaționale și parteneri externi. Această opinie a fost exprimată în cadrul unei emisiuni difuzate de canalul de televiziune «TVC 21 Chișinău», de către politologul, directorul Institutului de Politici Eficiente, Vitalie Andrievschi, citat de NOI.md.

Fixarea datei alegerilor parlamentare anticipate, potrivit politologului, va reprezenta o încălcare a obligațiilor Moldovei față de partenerii străini. „Autoritățile nu pot iniția alegeri parlamentare anticipate, deoarece acest fapt va încălca în mod direct obligațiile față de multe organizații internaționale, inclusiv Comisia de la Veneția. În plus, este nevoie de timp pentru a forma comisii electorale, care nu pot fi create într-un moment și la cererea unor cercuri politice. În actualele condiții autoritățile riscă să trezească nemulțumirea pe scară largă în rîndurile opoziției, care, în cazul alegerilor parlamentare anticipate, le poate declara nelegitime. Se poate spune că «nimeni, cu excepția autorităților, nu a reușit să se pregătească pentru alegeri și, prin urmare, rezultatele lor nu ar trebui să fie recunoscute oficial». Este puțin probabil ca majoritatea parlamentară va merge la înrăutățirea relațiilor cu opoziția și cu o anumită parte a societății”, a opinat Andrievschi.


În același timp, el nu exclude mica probabilitate ca alegerile parlamentare să aibă loc înainte de termen. „Autoritățile pot face un astfel de pas numai dacă opoziția insistă asupra acestuia. Acum, după cum știm, opoziția susține inadmisibilitatea votării anticipate, pe care, în opinia ei, autoritățile vor să o efectueze fără a ține seama de interesele forțelor politice neparlamentare și ale societății. Dar punctul de vedere al opoziției actuale este destul de variabil, iar în viitorul apropiat ea poate insista pe unul contrar, iar toate acuzațiile de ilegitimitate a deciziei pot fi uitate de către liderii partidelor și mișcărilor neparlamentare. Pentru opoziție, în special cea de dreapta, alegerile parlamentare anticipate reprezintă ultima șansă de a reaminti societății despre sine”, a concluzionat politologul.

Următoarele alegeri parlamentare, la inițiativa majorității parlamentare, trebuie să aibă loc conform sistemului mixt, în care 50 de deputați sînt aleși pe liste de partid, iar 51 – numiți din partea circumscripțiilor sale uninominale. Această decizie a fost o variantă de compromis al reformei electorale, susținută de Partidul Democrat, care a insistat asupra alegerii deputaților exclusiv pe circumscripții uninominale, dar și de Partidul Socialiștilor. Pentru inițiativa legislativă privind trecerea la sistemul mixt de vot, în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului din 20 iulie, în lectură finală au votat 74 de deputați.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?