Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Tiraspolul, uimit de o interdicție ce ar putea fi impusă de Ucraina

11 sep. 2017,, 15:00   Societate
3959 2

MAE al autoproclamatei RMN a calificat drept "iresponsabile şi manipulatoare" declaraţiile viceprim-ministrului Moldovei, Gheorghe Bălan, că "Ucraina ar putea interzice intrarea pe teritoriul său a automobilelor cu numere de înmatriculare transnistrene".


Într-un comentariu al MAE al regiunii se menţionează că aceste afirmaţii "urmăresc crearea unei tensiuni în societate referitoare la libera circulaţie a mijloacelor de transport".

Tiraspolul a menţionat că, "în prezent, dialogul experţilor în problema participării transportului auto transnistrean la traficul internaţional se află la o etapă activă. Pe 6 septembrie a avut loc o nouă reuniune a grupurilor de experţi, în cadrul căreia părţile au discutate mai multe aspecte tehnice, capabile să apropie, în perspectivă, atingerea unei înţelegeri definitive în această problemă".

Autorii comentariului sînt nedumeriţi de faptul că "asemenea declaraţii sînt lansate de negociatorul RM, care vin în contradicţie cu solicitarea făcută de reprezentanţii OSCE la finele întrevederii de a interpreta în presă rezultatele sale intermediare în mod prudent şi echitabil"

"În acest context, îndemnăm partea moldovenească să renunţe la retorica provocatoare şi să nu împiedice, prin metode de interpretare publică şi de tensionare, comunicarea normală de lucru pentru rezolvarea acestei probleme", se arată în document.

Chişinăul insistă asupra faptului că automobilele din Transnistria trebuie să fie înregistrate la organele competente ale Republicii Moldova pentru a putea participa la traficul internaţional. Autorităţile promit o procedură simplificată de înmatriculare cu aplicarea facilităţilor la plata accizelor. Tiraspolul este împotrivă şi pledează pentru eliberarea certificatelor de înmatriculare în regiune, în pofida argumentelor părţii moldoveneşti că, în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Viena privind traficul rutier din 1968, orice parte contractantă care eliberează certificate de înmatriculare a vehiculelor este responsabilă pentru ele din momentul participării lor la traficul internaţional. În ceea ce priveşte numerele de automobile, Chişinăul este gata să convină asupra unui model neutru, conform prototipului convenit anterior, fără a exclude posibilitatea de a le fabrica la Tiraspol.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?