X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Sub ce pretexte se colectează taxele ilegale în școli – dezvăluiri

11 sep. 2017,, 12:30   Societate
2247 0

Bugetul total al unei asociații obștești care colectează taxe informale de la elevi în școli se ridică la 1,5 milioane de lei anual, potrivit unor informații făcute publice de Mișcarea de Tineret „Urmașii lui Ștefan”, informează NOI.md.

Membrii Organizației au relatat cum au loc colectările de bani într-un liceu din capitală, unde taxa anuală per elev constituie 2500 de lei. Devizul de cheltuieli al asociației arată că cei mai mulți bani sînt destinați reparației încăperilor - 460 de mii de lei. Pentru susținerea procesului instructiv-educativ se alocă 350 de mii de lei, pentru procurarea mobilierului în instituție – 150 de mii, pentru materialul didactic – 50 de mii și alți 50 de mii de lei pentru dotarea instituției cu mijloace tehnice.

Președintele Mișcării „Urmașii lui Ștefan”, Dumitru Roibu, afirmă că în realitate asociațiile care percep astfel de taxe nu prezintă rapoarte financiare, iar pretinsele investiții în infrastructura școlii nu sînt sesizabile.

„Bugetul total al unei asociații care colectează bani pe spatele elevilor și părinților este o sumă excesivă. Dacă e să raportăm această sumă la situația reală de la noi din țară, ea este comparabilă cu bugetul unei comune sau al unui sat pentru un an. Este timpul ca societatea noastră, părinții în mod special, să înțeleagă că prin asemenea metode contribuie la înflorirea corupției, ea fiind și așa destul de răspîndită la nivel central. Ține de responsabilitatea fiecăruia dintre noi, a fiecărui părinte să anunțe organele competente, să se opună colectării ilicite de bani în instituțiile publice. Trebuie să avem o poziție fermă față de acest fenomen”, a explicat Dumitru Roibu.

Membrii organizației mai afirmă că, deși taxele anuale se plătesc cu titlu de donație, de fapt elevii și părinții sînt constrînși să facă acest lucru, fiind amenințați chiar cu exmatricularea în cazul în care nu se conformează.


„Dacă refuzai să achiți taxa impusă, erai sunat acasă și amenințat că vei fi exmatriculat din liceu. Ce se făcea cu banii colectați, nu am văzut. Nici reparație în liceu nu se făcea. Dacă te opuneai acestui sistem, urmau amenințările. Chiar eu am fost cea care m-am opus și mi-au spus că risc să nu am diplomă de bacalaureat”, a mărturisit Anastasia Foiu, membră a Mișcării de Tineret „Urmașii lui Ștefan”.

Menționăm că Direcţia educaţie a municipiului Chişinău a emis recent un ordin prin care interzice colectările de taxe în instituțiile de învățămînt din capitală, precum și acceptarea cadourilor sau a unor servicii oferite de elevi şi părinţi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?