X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Cu cît s-a majorat schimbul de mărfuri între Moldova şi Ucraina

11 sep. 2017,, 11:30   Economie
2274 0

Schimbul de mărfuri între Moldova şi Ucraina în primul semestru al anului 2017, în comparaţie cu perioada similară a anului trecut, s-a majorat cu o treime – pînă la 317 milioane de dolari, iar între ţări se realizează cu succes un şir de proiecte de infrastructură.

Potrivit unui comunicat al guvernului ucrainean, acest fapt a fost relevat de către prim-ministrul Ucrainei, Vladimir Groisman, în cadrul întrevederii cu prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, care a avut loc la Odessa, informează NOI.md.

Premierii Moldovei şi Ucrainei au reiterat disponibilitatea de a aprofunda dialogul politic în contextul menţinerii suveranităţii ambelor ţări, precum şi au salutat dinamizarea cooperării în economie şi dezvoltarea conlucrării transfrontaliere.

În timpul negocierilor şeful Guvernului Ucrainei a specificat că Kievul este interesat în stabilitatea politică în Moldova, împărtășește și sprijină principiile integrității teritoriale a statului nostru, precum şi consideră corectă şi oportună necesitatea includerii chestiunii privind retragerea trupelor ruse din Transnistria în agenda de lucru a Adunării Generale a ONU, care îşi va începe lucrările la mijlocul lunii septembrie.

„Noi contăm, de asemenea, pe susţinerea iniţiativei noastre privind introducerea contingentului de pacificare în Donbass”, a spus Vladimir Groisman.


Părţile au examinat și stadiul actual al realizării Foii de parcurs a conlucrării ambelor ţări, aprobată la începutul anului de prim-miniştri, şi au constatat un progres substanţial în această problemă. „Astfel, schimbul de mărfuri între ambele ţări în primul semestru s-a majorat cu o treime – pînă la 317 mil. dolari. Se munceşte activ pentru dezvoltarea infrastructurii frontaliere. A fost instituit controlul comun la punctul de trecere „Cuciurgan”, în curînd va fi deschis podul „Bronniţa-Unguri”. Planurile prevăd construcţia unui nou pod peste Nistru „Iampol-Soroca” şi restabilirea comunicaţiei feroviare pe tronsonul „Berezino-Basarabeasca”. Spre sfîrşitul anului, a menţionat şeful Guvernului Ucrainei, Kievul aşteaptă finalizarea procedurii de delimitare a frontierei moldo-ucrainene.

„Mai există o serie de chestiuni nereglementate definitiv ale cooperării bilaterale. De aceea, noi rămînem deschişi pentru dialog constructiv”, a menţionat Vladimir Groisman şi a propus să se coordoneze definitiv mecanismul soluţionării problemei la următoarea şedinţă a Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene, care urmează să fie convocată la finele lunii septembrie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?