Economia se restabilește, dar nu suficient, experți

Economia se restabilește, dar nu suficient, experți

Economia încearcă să iasă din criza care a avut loc în anii 2014-2015. Aceasta a început să se restabilească, însă nu suficient pentru un trai decent.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova, transmite IPN.

Consilierul președintelui Republicii Moldova în domeniul economic, Elena Gorelova, a declarat în cadrul emisiunii că se observă o oarecare îmbunătățire a unor indicatori macroeconomici, se restabilesc ritmurile creșterii economice, dar acestea nu sînt suficiente pentru a asigura un nivel decent de trai, condiții bune de susținere a businessului mic și mijlociu, a fermierilor. „Desigur, oamenii nu văd aceste schimbări pentru că aceștia continuă să plece în masă din țară, în special generația tînără, ceea ce trebuie să facă necesară întrebarea ce va fi mai departe?”, spune Elena Gorelova.

În opinia ei, chiar dacă se va reuși atragerea investitorilor străini, Republica Moldova rămîne cu tot mai mică forță de muncă de calitate. „Din păcate, de rînd cu exportul de mărfuri, noi exportăm din ce în ce mai multă forță de muncă”, spune consilierul.

Și expertul în economie Veaceslav Ioniță este de părere că în general economia se restabilește. În opinia lui, scăderea leului în raport cu valutele internaționale a lovit asupra exporturilor. „Eu niciodată n-am văzut ca în a doua jumătate a anului să scadă exporturile comparativ cu prima jumătate. La noi niciodată n-a fost așa ceva, de regulă, exporturile cresc”, a spus expertul referindu-se la datele pentru anul 2016.

Totodată, Veaceslav Ioniță susține că actualmente economia nu poate absorbi sume mari de lei, iar Banca Națională a Moldovei este nevoită să înghețe 40% din resursele care se află în băncile comerciale și să plătească dobîndă pentru acest lucru.


Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu1 comentariu

Ионел 9 sep. 19:50

откуда востановление экономики ? Если хорошие умы , умелые руки , специалисты всех мастей продолжают уходить за кордон . Президент не имеет ни какой власти . Аграрии как выкидывали продукцию на свалку так и продолжают . - помидоры . сливы . перец . итд . В место того чтобы большее внимание обращать сельскому труженику . верхушка власти помогает Украине состряпать как можно больше компромат в адрес России . Ведь Россия приняла бы всю продукцию из Молдовы . Был бы подём экономики . Как власти обманывают народ . Нет никакой экономики . Да и откуда ей взятся . Когда нет конкретных источников прибыли . Всй это наглая показуха и враньё . Если бы вы слышали что говорят фермеры с севера Молдовы вы бы поняли что врать в таком масштабе это сам себе яму копать .

Mai multe

Adăugaţi Comentarii

captcha

tu ești reporter

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Întrebarea zilei Toate

load