Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Filip: Cooperarea cu Ucraina va permite îmbunătăţirea comunicaţiei de transport

9 sep. 2017,, 10:31   Politică
3004 6

Cooperarea între Moldova şi Ucraina va permite îmbunătăţirea esenţială a comunicaţiei de transport între ţări.

Declarația a fost făcută de prim-ministrul RM, Pavel Filip, în cadrul Conferinţei internaţionale de transport "Coridoarele integrate de transport Europa-Asia", desfăşurată vineri la Odessa.

Potrivit unui comunicat al serviciului de presă al Guvernului, Filip consideră că "acest eveniment constituie o platforma bună pentru a discuta provocările şi oportunităţile de dezvoltare a infrastructurii, de transport şi logistică, despre problemele de integrare ale infrastructurii de transport în Europa şi Asia, dar şi pentru identificarea măsurilor concrete în vederea dezvoltării în continuare a cooperării pe acest segment".

Potrivit lui, "politica sectorială de stat a Republicii Moldova în domeniul transporturilor şi logisticii are la bază trei piloni: armonizarea legislaţiei naţionale cu reglementările UE, integrarea în coridoarele de transport internaţional, liberalizarea pieţelor de transport şi reducerea costurilor de tranzacţie".

"Republica Moldova şi Ucraina au stabilit pe agenda bilaterală pentru anul curent semnarea acordurilor bilaterale privind liberalizarea transportului rutier şi aerian dintre cele două ţări. O atenţie deosebită trebuie acordată calităţii drumurilor care leagă Chişinău şi Odesa, precum şi reabilitării tronsonului de cale ferată Basarabeasca-Berezino, proiecte care trebuie să-şi găsească locul în strategiile de transport ale celor două state.", a spus Filip.

Referindu-se la proiectele comune de viitor, prim-ministrul a remarcat necesitatea restaurării drumului Platonovo-Liubaşevka, instituirii unui punct de control vamal comun Palanka-Mayaki-Udobnoe, dar şi intensificarea cooperării în scopul includerii direcţiei Edineţ-Vinniţa în reţeaua transeuropeană de transport TEN-T.

Omologul său ucrainean, Vladimir Groisman, a menţionat că ţara sa "joacă un rol important în transportul de mărfuri între Europa şi Asia".

Prim-miniştrii Pavel Filip şi Vladimir Groisman au confirmat disponibilitatea de a discuta în continuare problemele prioritare de pe agenda comună, în contextul punerii în aplicare a Foii de parcurs pentru dezvoltarea cooperării bilaterale pentru anul 2017, semnată la începutul acestui an.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?