X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Macron vrea relansarea investițiilor franceze și europene în Grecia

8 sep. 2017,, 20:00   Externe
2420 0

Președintele francez Emmanuel Macron și-a exprimat vineri dorința, la Atena, ca "legăturile economice să se dezvolte" cu o Grecie care iese din criză.

"O oportunitate" de investiții "care nu trebuie ratată", potrivit premierului elen Alexis Tsipras, relatează ediția online a publicației Le Point, citînd AFP.

În a doua sa zi a vizitei sale de stat în Grecia, Emmanuel Macron, însoțit de ministrul economiei și finanțelor Bruno Le Maire, participă cu Tsipras la o masă rotundă cu 140 de șefi de companii francezi și greci.

Delegația franceză cuprinde circa 40 de șefi de companii.

"În timpul crizei (elene), Franța a fost acolo, companiile franceze au rămas", a reamintit Macron.


"Grecia este în prezent pe cale de a ieși din criză, și vreau ca Franța să profite de acest moment", a subliniat el.

Făcînd aluzie în special la preluarea portului Pireu, cale de acces comercial majoră în Europa, de către compania chineză Cosco anul trecut, Macron a declarat că în timpul crizei "am determinat Grecia să fie obligată să aleagă investitori non-europeni, deoarece europenii nu mai erau acolo".

"Vreau acum ca europenii să revină, ca economia elenă să aibă opțiunea unei oferte diverse și ca în special Franța să fie prezentă", a spus președintele francez.

{{243288}El a făcut apel ca aceste investiții să fie inovatoare. "Nu vom face turism, agricultură, infrastructură, energie, ca pînă acum", a dezvăluit el.

În prezent, 10% dintre investițiile directe străine în Grecia sînt franceze.

Vineri dimineață a fost semnat un parteneriat între Grecia și Bpifrance, banca publică de investiții franceză, pentru crearea unei entități similare în Grecia.

"Grecia este o oportunitate care nu trebuie ratată, după șapte ani" de recesiune, a spus la rîndul său Tsipras, reamintind că țara sa ar putea avea o creștere economică de cel puțin 2% în acest an.

Premierul elen a evidențiat avantajele țării sale, "loc geografic situat între trei continente", care va primi "30 de milioane de turiști" în acest an și care prezintă "condiții excelente pentru energii regenerabile și pentru a deveni un hub comercial".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?