Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Moldova, în clasamentul mondial pentru atragerea noilor investiţii

8 sep. 2017,, 10:42   Economie
2278 0

Republica Moldova a fost recunoscută la nivel mondial drept cea mai nouă destinație pentru investiții emergente, comunică NOI.md.

După cum a comunicat Organizarea de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), Moldova s-a clasat pe locul șase în lume în ceea ce privește numărul locurilor de muncă create anul trecut în raport cu numărul populației, ajungînd și cea mai nouă destinație de investiții emergente, potrivit Raportului Global Location Trends 2017.

Experţii MIEPO menţionează că poziția ocupată de Moldova în acest clasament se datorează în special intrării pe piață a unor companii din domeniul automotive, cărora Guvernul le-a oferit facilități importante pentru dezvoltarea proiectelor investiționale, în special în zonele economice libere și parcurile industriale.

Pe parcursul ultimilor 5 ani sectorul de automotive din țara noastră a înregistrat o creștere semnificativă. Pînă în prezent, în acest sector au investit 15 companii de top din Germania, SUA, Japonia, Austria, Italia, care au generat crearea a 12.570 de locuri noi de muncă.

Actualmente companiile din Moldova produc componente și software pentru milioane de automobile BMW, Mercedes, Toyota, Ford, Nissan, Volvo, Skoda, asigurînd cu tapițerii peste 700 de mii de automobile anual.


În acest sector activează circa 10 mii de persoane, iar in urmatorii doi ani numarul angajatilor se va dubla. Valoarea exporturilor este de peste 400 mil. dolari, ceea ce reprezintă o pondere de peste 20% în totalul de exporturi.

În luna aprilie curent Consiliul pentru proiecte investiționale de importanță națională a aprobat lista proiectelor investiționale de importanță națională, în care au fost incluse proiectele a șase companii de automotive: Draexlmaier, Gebauer & Griller, La Triveneta Cavi Developement, Sumitomo Electric Bordnetze, Fujikura, Lear Corporation.

Aceste companii planifică extinderea producerii, construcția fabricilor noi, volumul investițiilor preconizate ridicîndu-se la 182,6 mil. dolari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?