X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

UE schimbă regulile fiscale pentru a taxa Google, Facebook și Amazon

8 sep. 2017,, 03:27   Externe
2730 0

Miniștrii de Finanțe din Uniunea Europeană vor discuta săptămîna viitoare schimbarea regulilor fiscale pentru a putea colecta mai mulți bani de la giganții online, precum Google, Amazon sau Facebook, scrie Reuters care citează un document european.

Acești coloși economici sînt presați tot mai mult în Europa din cauza taxelor mici pe care le plătesc. Statele europene nu pot să-i taxeze deoarece aceștia nu sînt prezenți fizic, ci își desfășoară activitatea numai din anumite țări, precum Irlanda, Olanda sau Luxemburg.

Din această cauză, statele nu pot taxa companiile de internet, chiar dacă acestea derulează operațiuni pe teritoriul lor. Situația va fi discutată săptămîna viitoare la o reuniune informală ce va avea loc la Tallin, în cadrul președinției estoniene a Consiliului Uniunii Europene.

Cazurile Google și Amazon

În iulie, un tribunal din Franța a respins cererea Fiscului de a obliga Google să achite 1,1 miliarde de euro pentru taxele neplătite în ultimii ani deoarece nu are ”o prezență permanentă” în Franța și își derulează operațiunile din Irlanda.


Google a fost anterior acuzată că nu plătește corect taxele nici în Marea Britanie și Italia, dar a căzut la pace cu acestea plătind o serie de amenzi.

Concomitent, Amazon – cel mai mare retailer online din lume – a fost acuzat oficial de evaziune în Italia. Și Marea Britanie a luat Amazon în colimator, după ce autoritățile au descoperit că gigantul a plătit în 2014 taxe în valoare de doar 11,9 milioane de lire la vînzări de 5,3 miliarde de lire sterline, potrivit The Guardian. Amazon este investigat de către Comisia Europeană în privința taxelor.

Estonia propune însă ca marile companii digitale să fie taxate și fără o prezență fizică, căci o ”prezență virtuală” este îndeajuns pentru a le face pasibile de taxare.

De unde vin serviciile

Iar cum giganții în cauză vînd produse locuitorilor dintr-o țară, iar serviciile lor sînt accesibile, asta înseamnă că vor fi obligate să plătească impozit pe profitul generat în acea țară. La fel și în cazul TVA. Spre exemplu, Apple, Google și Facebook își derulează operațiunile europene prin Irlanda, Uber prin Olanda, iar Amazon prin Luxemburg.

Amenda Apple

Comisia Europeană a amendat anul trecut Apple cu 13 miliarde de euro, cea mai mare amendă din istoria sa, pentru ”exportul de profit” prin Irlanda. Tehnic vorbind, Irlanda a fost obligată să recupereze un ajutor de stat considerat ilegal de către UE. Mai exact, Apple derula afacerile prin Irlanda, dar nu plătea taxele nici măcar la nivelul stabilit de Fiscul din această țară din cauza unei înțelegeri secrete cu Dublinul. Irlanda respinge acuzațiile și susține că nu a avut nicio înțelegere cu Apple, iar aceasta din urmă spune că profiturile vor fi taxate în SUA, cînd va repatria banii.

Evaziunea fiscală digitală

Inclusiv în Romînia, reclamele afișate de către companii pe Facebook sau Google se plătesc în Irlanda, iar banii pentru fiecare călătorie făcută cu Uber se duc întîi în Olanda, unde Uber își reține apoi un comision, iar restul revin în contul șoferului.

Taximetriștii au protestat în mai multe rînduri împotriva Uber, susținînd că activitatea companiei este ”piraterie”, deoarece șoferii săi nu au autorizații de transport persoane și au acuzat că Uber nu plătește taxe.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?