X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Fost ministru al apărării: Preşedintelui şi guvernului nu le pasă de Armata Naţională

7 sep. 2017,, 14:30   Politică
2534 3

Fostul ministru al Apărării Moldovei Viorel Cibotaru consideră că "preşedintele şi Guvernul nu au grijă de Armata Naţională, ci se ocupă doar de confruntare politică".

El și-a expus opinia miercuri seara, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVR-Moldova.

În opinia lui, o dovadă concludentă de luptă politică este scandalul din jurul participării militarilor moldoveni la exerciţiile militare din Ucraina.

"Este evident că acesta este un scandal controversat, este un rezultat al jocurilor politice. În acest caz Igor Dodon joacă rolul de "băiat rău", iar Guvernul – al celui bun. Acest lucru este orientat inclusiv spre partenerii externi: Guvernul doreşte să arate Statelor Unite, Ucrainei şi altor parteneri că vrea să coopereze cu ei, inclusiv în domeniul militar, iar preşedintele încearcă să demonstreze Rusiei că încearcă să împiedice acest lucru. De fapt, nimănui nu-i pasă de Armata Naţională", a spus Cibotaru.

El a subliniat că "nici preşedintele, nici Guvernul nu au făcut nimic pentru a creşte profesionalismul şi capacitatea de luptă a armatei şi pentru a consolida securitatea ţării".

"Toată lumea ştie că preşedintele Igor Dodon a retras din Parlament proiectul Strategiei de securitate naţională. De ce Parlamentul şi Guvernul nu au aprobat Concepţia înainte ca preşedintele să fie învestit în funcţie? Documentul a stat în Parlament cîţiva ani. Strategia anterioară a fost adoptată în anul 2006, este una depăşită, căci situaţia s-a schimbat. Acum nu există nicio concepţie, nicio viziune. Totul se dezvoltă haotic, în timp ce situaţia internaţională şi regională este foarte complicată", a spus fostul ministru, adăugînd că în cazul cu participarea militarilor moldoveni la exerciţiile internaţionale, atît preşedintele, cît şi Guvernul au acţionat neprofesional.

"Nu înţeleg de ce a fost necesar să ridicăm această problemă la nivelul conducerii de vîrf a ţării? A fost o scrisoare a ministrului interimar al Apărării, care la informat pe preşedinte despre participarea la exerciţii. Interdicţia nu a fost, deoarece scrisoarea secretarului Consiliului Suprem de Securitate nu poate fi considerată o interdicţie. Cu toate acestea, atît Guvernul, cît şi preşedintele au decis să intervină. Aceasta arată încă o dată că există jocuri politice, din care suferă armata şi întreaga ţară", consideră Cibotaru.

El este convins că militarii moldoveni ar trebui să participe la exerciţii.

"Prin interzicerea participării la exerciţii, preşedintele Igor Dodon încalcă Constituţia şi angajamentele internaţionale ale Moldovei. Este vorba de sistemul internaţional de securitate colectivă, din care fac parte şi ţările neutre. Nu ne putem garanta singuri securitatea în aceste timpuri grele, cînd există multe provocări. Ceea ce se întîmplă în Moldova în problemele de securitate este un lucru foarte periculos", a subliniat fostul ministru.

Cibotaru a menţionat că în primele nouă luni au existat aproximativ 15 cazuri de încălcare a Constituţiei de către preşedinte.

"Nu ştiu cum va reacţiona procuratura la demersul referitor la activitatea Preşedintelui. Dar cred că trebuie creată o comisie care să ofere o evaluare juridică a activităţii şefului statului", a spus Cibotaru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?