Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Festivități grandioase în Coreea de Nord dedicate testului nuclear (FOTO)

7 sep. 2017,, 20:30   Externe
2094 0

Coreea de Nord a organizat ceremonii de proporții în semn de omagiu pentru oamenii de știință care au contribuit la efectuarea celui mai puternic test nuclear efectuat vreodată de această țară.

Cu focuri de artificii și o manifestație de amploare la Phenian la care au fost prezenți zeci de mii de oameni, relatează France Presse.

Locuitorii Phenianului s-au strâns miercuri pe trotuare pentru a întâmpina autobuzele care îi aduceau pe oameni de știință în centru. Zeci de mii de nord-oameni s-au adunat la Piața Kim Ir-Sen pentru a aduce un omagiu muncii lor, au agitat pompoane roz și violet și au aruncat cu confeti în direcția savanților la sosirea lor în piață.

„Aducem cel mai ales omagiu tovarășului Kim Jong-Un, conducătorul suprem care a adus poporului coreean cea mai mare realizare din istoria sa”, se putea citi pe un banner. „Nimeni nu ne poate opri din drumul nostru spre viitor”, scria pe altul.

Cel de-al șaselea test nuclear nord-coreean a suscitat un val de condamnări. SUA, Coreea de Sud și Japonia au cerut înăsprirea sancțiunilor ONU împotriva Coreei de Nord.


Agenția oficială KCNA a invocat un „test reușit cu o bombă cu hidrogen gata să fie instalată pe ICBM”, o rachetă balistică intercontinentală.

În timpul festivității, oratorii au explicat că armata nord-coreeană „va pecetlui soarta imperialiștilor americani, asemănători gangsterilor, grație unor lovituri preventive nemiloase, dacă aceștia declanșează în cele din urmă un război, ei și hoardele de trădători”.

Bomba cu hidrogen este mult mai puternică decât bomba atomică convențională.

Bomba H utilizează principiul fuziunii nucleare. Materialul de fuziune include un dispozitiv îmbunătățit de bombă atomică care joacă rolul de explozibil.

Niciun guvern străin nu a confirmat deocamdată că ar fi vorba de o bombă H.

Numeroși experți explică totuși că bomba de duminică prezintă toate caracteristicile unei bombe cu hidrogen cu două trepte. Dar de asemenea este posibil ca aceasta să fie o bombă cu fisiune „dopată”, care folosește și combustibil de fuziune.

Ministerul Apărării sud-coreean a estimat puterea exploziei la 50 de kilotone. Site-ul specializat 38 North din Washington a anunțat că puterea bombei a fost mai mare de 100 de kilotone. Japonia a vorbit despre 120 de kilotone.

Aceste cifre vor continua să varieze odată cu apariția unor noi informații înainte ca experții să ajungă la un consens.

Dar toți sunt de acord că bomba nord-coreeană a fost mai puternică decât cea americană lansată la Hiroshima în 1945 (15 kilotone).

Coreea de Nord dezvoltă de asemenea un program balistic, lansând în iulie două ICBM, teritoriul american fiind acum în raza de acțiune a rachetelor nord-coreene.

Coreea de Sud și SUA au desfășurat joi pe teritoriul sud-coreean patru lansatoare de rachete THAAD (Terminal High-Altitude Area Defense), scutul american antirachetă care a provocat indignarea Beijingului. Aceasta contribuie la consolidarea capacității de apărare a Seulului în fața amenințărilor nord-coreene, potrivit Ministerului Apărării sud-coreean.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?