X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

O serie de ONG-uri vor o întîlnire cu Filip și Grigoraș

7 sep. 2017,, 11:52   Politică
2095 1

Platforma pentru Egalitate de Gen intenţionează să obţină o întrevedere cu rim-ministrul Pavel Filip şi cu ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Stela Grigoraş, pentru a discuta cotele de reprezentanţă a femeilor în Guvern.

Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, vicepreşedinta Platformei, Valentina Bodrug-Lungu, a spus că "în urma reformei Guvernului, numărul femeilor în Executiv s-a micşorat".

"Conducerea Moldovei a semnat un şir de documente privind respectarea drepturilor femeilor, inclusiv a dreptului de asigurare accesului egal la viaţa politică, lucru prevăzut şi în Acordul de Asociere RM-UE. Pînă în prezent, 40% din locurile în Guvern erau ocupate de femei, iar după reformă acest număr s-a redus la 20%", a spus ea.

Reprezentanţii Platformei propun ca femeilor să le fie oferită posibilitatea să ocupe funcţia de secretari generali".

"Aceasta va permite menţinerea nivelului de 40% de reprezentare a femeilor în guvern. Dar comisiile care organizează concursuri pentru ocuparea funcţiilor trebuie să pregătească cerinţele corespunzătoare, oferind şanse egale bărbaţilor şi femeilor. Este regretabil că Moldova a deraiat de la calea cea bună în prevenirea discriminării femeilor în ţară. Sperăm că guvernul îşi va reconsidera decizia, deoarece sîntem deschişi spre negocieri şi cooperare pentru a rezolva problemele femeilor din Moldova", a spus secretara Platformei, Nina Lozinschi.

Activiştii intenţionează să-i transmită premierului un panou cu prevederile legii cu privire la egalitatea de gen în Moldova, pentru a discuta care dintre acestea nu sînt respectate în stat.

Precizare: Platforma pentru Egalitate de Gen a fost creată în anul 2015 de mai multe organizaţii nonguvernamentale şi de activişti civici cu scopul de a asigura drepturi şi şanse egale pentru bărbaţi şi femei în Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?