X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Proiectul Energie şi Biomasă organizează cursuri gratuite pentru operatori

7 sep. 2017,, 08:41   Economie
1932 0

Proiectul Energie şi Biomasă organizează cursuri gratuite pentru operatorii centralelor termice pe biomasă, instalate în instituţiile beneficiare ale proiectului.

Potrivit surselor din cadrul PNUD-Moldova, cursurile, cu o durată de 40 de ore, vor fi organizate în ajunul sezonului de încălzire, perioada septembrie-noiembrie, pentru operatorii celor peste 200 de instituţii publice racordate la sisteme de încălzire pe biomasă din fondurile europene ale Proiectului Energie şi Biomasă.

Cursurile de instruire vor fi oferite în cadrul Centrului de Instruire a Operatorilor, care este dotat cu centrale termice pe biomasă alimentate cu două tipuri de biocombustibil (brichete şi pelete), precum şi colectoare solare conectate la sistemele de încălzire eco.

"Tehnologiile funcţionează în regim real şi permit operatorilor să cunoască, pe lîngă partea teoretică, şi cea practică în gestionarea corectă a echipamentelor. Am susţinut crearea acestui centru pentru a asigura accesul la instruire al operatorilor şi după încheierea mandatului proiectului", a precizat reprezentanta Proiectului Energie şi Biomasă, Lina Acălugăriţei.

Potrivit specialistului din cadrul Centrului Unic de Instruire, Andrei Bînzari, operatorii învaţă cum să îşi organizeze locul de muncă pentru a asigura exploatarea în condiţii sigure a centralei termice pe biomasă, cum să gestioneze eficient sistemul de încălzire şi să asigure mentenanţa acestuia, ce acţiuni să întreprindă în cazul unor defecţiuni ale sistemului şi cum să verifice calitatea şi corespunderea biocombustibililor după tipul de centrală termică. Operatorii învaţă şi cum să întreţină corect sisteme de producere a apei calde de la energia solară.

După cum a informat anterior INFOTAG, în prezent peste 200 de instituţii publice din Moldova sînt racordate la sisteme de încălzire pe biomasă şi 1000 de gospodării casnice sînt încălzite cu energie verde datorită suportului acordat de Proiectul Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul ONU pentru Dezvoltare.

Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, este realizat în perioada 2015-2017 cu un buget total de 9,41 mil. e. Prima etapă a proiectului a fost implementată în 2011-2014, cu un buget total de 14,56 mil. euro.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?